Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.J.

26. 03. 2024. 10:39 >> 10:49

U BOKEŠKOJ I NJEGOŠEVOJ ULICI

Preuzimaće ambalažni otpad dva puta dnevno od vlasnika ugostiteljskih objekata

Radnici podgoričkog preduzeća "Čistoća" dva puta dnevno će od vlasnika ugostiteljskih objekata u Bokeškoj i Njegošovoj ulici direktno preuzimati ambalažni otpad, kako bi se smanjila količina otpada koja je odlagana u kontejnerima. V.d. sekretara komunalnih poslova u Glavnom gradu Andrija Babović kazao je u Jutarnjem programu TVCG da je koncepcija cijelog projekta zasnovana na tome da grad bude što čistiji.

"Uvidjeli smo da se u određenim djelovima grada, gdje se nalaze u gospodinski čvorovi, dolazi do velikog odlaganja ambalažnog otpada i na taj način dolazi do prepunjavanja, da kažem, posuda koje su ostavljene za odlaganje otpada. S toga su građani bili primorani u nekim slučajevima da otpad odlažu i pored kontejnera, što je predstavlja svojevrsno velike probleme", kazao je Babović.

On je istakao da su u procesu dogovora da li će "Čistoća" ili "Deponija" biti nosilac posla, a koji se odnosi na preuzimanje ambalaže sa terena.

"Iz prostog razloga što smo vidjeli da je i "Deponija" neko ko može da se bavi upravenim otpadom, odnosno ima tu komercijalnu svrhu preprodaje, da kažem, otpada. Mi radimo na tome, osim ovog prikupljanja, koje je jako bitno i načina prikupljanja, jer bi selekcija, sama selekcija otpada bila na mnogo većem nivou. Kada se sve to u jednu posudu sruči, onda imaju veći problem prilikom selekcije otpada i prilikom same prodaje te ambalaže. Mi treba da shvatimo da jednostavno otpad predstavlja resurs, a ne nešto što je loše", naveo je Babović.

Istakao je da su ovo mali koraci ka velikom cilju.

"Ovo je jedan od operativnih planova koje je Sekretarijat donio, odnosno Glavni grad. Mi radimo na tome da kontinuirano pravimo, stvaramo operativne planove. Mi smo, što se tiče reciklaže, na jednom slabom nivou. Imamo neke barijere koje nam zakoni predstavljaju, moramo promijeniti zakone kada je upravljanje otpadom u pitanju, ali idemo ka tom cilju. Dakle, otpad je sirovina koja će se koristiti, koja će se prodati i koja će stvoriti novu vrijednost. Od nekih spalionica koje će proizvoditi električnu energiju, pa do ambalažnog otpada koji možemo izvoziti ukoliko naš zakon ne tretira mogućnost prerade toga", kazao je Babović.

Na pitanje da li možemo očekivati kontejnere za selektivno odlaganje otpada, Babović ističe da ih ima na nekim lokacijama, ali da ne umijemo da ih koristimo.

"Mi imamo reciklažno dvorište, imamo reciklažno dvorište, nekoliko u gradu građani mogu svakom trenutku svoj otpad odnijeti tamo u smislu odvajanja, mi već to radimo. Međutim, moramo malo pojačati tu svijest o odlaganju otpada. Mi smo, evo kažem, nekim sitnim koracima reciklomate koje smo postavili, oni su jedan, da kažem, sami početak osvješćivanja naroda. Dakle, da počnemo od onog što je možda i neka emotivna varijanta u smislu da životinje koje nemaju staranja nad njima jednostavno mogu imati tu hranu. Nakon toga će to ići i ka komercijalnom nekom nivou. Dakle, biće postavljeni reciklomati u većem dijelu grada i na taj način će neko od odlaganja tog otpada moći da zaradi određenu količinu novca", navodi Babović.

Posao Sekretarijata je, kaže, ogroman a počeo je tvrdi, od onog trenutka kada je stupio na dužnost.

"Imamo veliki broj projekata, ali sada hoćemo da stavimo fokus na upravljanje otpadom. Želio bih da iskoristim i priliku da apelujem na građane da ne odlažu svoj kabasti odnosno biljni otpad, jer sada je vrijeme proljeće i biće rezidbe. Da oni budu ti koji su odgovorni, jer vidite mi odlažemo otpad u blizini mjesta gdje živimo, gdje nam je najbliže. I zašto bismo pružili sliku prvog kraja gdje živimo, a nakon toga cijeli grad. Tako da bih zamolio sve građane da jednostavno sad taj otpad koji imaju biljnog ili kabastog porijekla odvezu na prvo, najbliže reciklažno dvorište gdje će ih rado primiti jer lakše nam je da i čistoći kao gradskom preduzeću da taj otpad odvezemo sa reciklažnog dvorišta nego da se on razbacuje i po ulici i oko posuda za odlaganje. Svi smo odgovorni svakako kada je riječ o čuvanju životne sredine", naveo je Babović.

Poručio je da vjeruje da će Podgorica i Crna Gora dobiti izgled kakav zaslužuju kada je riječ o otpadu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније