Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 04. 2013. 15:15 >> 09:05

OBEĆALI

Opozicija: Borićemo se kroz institucije

Predsjednici DF, SNP CG i PCG, Miodrag Lekić, Srđan Milić i Darko Pajović, kako su zajednički saopštili, sinoć su šefa Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje, Dirka Langea upoznali sa „nastalom političkom i institucionalnom krizom nakon predsjedničkih izbora, usljed očitog korišćenja nedemokratskih metoda u ukupnom izbornom procesu“.

Oni su ponovili, da su i ove izbore u Crnoj Gori obilježile brojne nepravilnosti, zloupotreba državnih resursa i netačni i neažurni birački spisak. „Sve to ukupno imalo je za posljedicu kršenje člana 2 Ustava Crne Gore i prava građana na slobodno izražavanje volje“, navodi se u saopštenju.

Posebno su naglasili da su kvalitetni i tačni birački spiskovi osnova za sprovođenje poštenih i slobodnih izbora, i da će u tom kontekstu inicirati, da se uz podršku EU, pitanje sređivanja biračkog spiska i riješi.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenje i o aferi „Snimak“ „koja predstavlja materijalni dokaz svih korupcionaških i nezakonitih radnji vladajućih partija“, naveli su lideri opozicije. Iskazali su zabrinutost činjenicom da nijedna afera u Crnoj Gori nema svoj pravni epilog, i da Državno tužilaštvo nije radilo svoj posao i pored evidentnih dokaza.

 „Ako istinski želimo da otvorimo pregovaračka poglavlja 23 i 24, i dalje stremimo ka članstvu u EU, neophodno je rasvijetliti sve afere i navode, kako bi se desile prijeko potrebne promjene u Crnoj Gori“, naglasili su Lekić, Milić i Pajović.

„Opozicija će usmjeriti svoje aktivnosti kroz različite oblike institucionalnog djelovanja u cilju poboljšanja ukupnog ambijenta, naročito izbornog, i jačanja demokratskog sistema, u nezavisnim i partijski neobojenim institucijama, prvenstveno  pravosudnim i tužilačkim. Nastavljamo  našu političku borbu za odbranu Ustava, poštovanje zakona i ljudskih prava“, zaključili su predsjednici DF,SNP CG i PCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније