Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 10. 2015. 11:46 >> 11:38
14

SDP OCIJENIO

Amfilohije ponovo dijeli Crnu Goru

Pojavljivanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na protestima koje organizuje Demokratski front (DF) ruši smisao okupljanja i proklamovani cilj- stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

 

SDP još jednom je pozvao Front da njihove legitimne političke zahtjeve ostvare u parlamentu- dijalogom, „kako bismo došli do punog povjerenja u izborni proces i demokratskih izbora kao osnove legitimne vlasti“.

„Pojavljivanje Amfilohija Radovića na protestima DF ruši sami smisao ovih okupljanja i proklamovani cilj – stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Na ovaj način su politički zahtjevi protesta podređeni ko zna kojem po redu političkom performansu Amfilohija Radovića koji je i ovu priliku iskoristio da demonstrira anticivilizacijsku i antievropsku retoriku“, navode iz te partije.

Tražiti evropske demokratske izborne standarde, kažu iz SDP-a, a pozivati Radovića koji je negacija savremene Evrope zasnovane na konceptu sekularizma i ljudskih prava je neodrživo i unaprijed osuđeno na neuspjeh.

„Amfilohije Radović je simbol nacionalizma i rata koji je zadesio ove prostore i jedan od glavnih kreatora velikonacionalne politike, i zato njegova pojava može da bude samo u funkciji daljih podjela u crnogorskom društvu. Modernoj evroatlantskoj  Crnoj Gori ne treba forsiranje podjela već dijalog i dogovor oko demokratskih standarda u koje svakako spadaju fer i slobodni izbori. Ono što nam takođe nije potrebno je koketiranje sa ličnostima koje, zloupotrebljavajući svoju poziciju sveštenika, ovo društvo konstantno vuku nazad i svađaju građane“, navodi se u saopštenju.

SDP je, kako dodaju, već ukazao na slučaj stranog sveštenika koji je od prijetnje građanskom miru sa prethodnih protesta pred ove proteste vraćen u Crnu Goru.

„Bez pretenzija da donosimo konačne sudove želimo samo da upozorimo sve one koji svih ovih godina na razne načine iz različitih razloga koketiraju sa Radovićem i sličnim njemu da time čine štetu našem putu u civilizovani svijet. Na to imamo puno pravo kao partija koja se punih 25 godina suprotstavlja Amfilohijevom nacionalizmu, vjerskoj i naconalnoj netpeljivosti, negaciji crnogorskog identiteta i brutalnoj zloupotrebi vjere“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније