Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 11. 2015. 08:06 >> 08:00
16

PROFESOR VUKADINOVIĆ

Rusija ne može spriječiti poziv u NATO

Rusija u ovom trenutku ne raspolaže instrumentima kojima bi mogla zaustaviti evroatlantske integracije Crne Gore i spriječiti uručivanje pozivnice za članstvo u NATO, jer je to izvjesno, ocijenio je profesor međunarodnih političkih odnosa sa zagrebačkog univerziteta Radovan Vukadinović

Analizirajući aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, koja su prvenstveno vezana za proteste koje organizuje Demokratski front, Vukadinović objašnjava kako je Rusija već iskoristila sve što je mogla kako bi ojačala svoj uticaj, te da ne postoje drugi oblici kojima bi mogla zaustaviti proces koji je u završnoj fazi.

"Teško je zamisliti ovoga trenutka da Rusija ima bitan instrument kojim bi mogla djelovati i eventualno spriječiti uručivanje NATO pozivnice. Rusija je jednim djelom već pokazala da se ne slaže sa tim i da nije zadovoljna. Upotrebljava i ulična sredstva kako bi pokazala svoje neslaganje. To je i diplomatskim notama demonstrirano. Međutim, smatram da ne postoje drugi oblici kojima bi Rusija mogla da zaustavi taj proces. On je krenuo i čini mi se da u ovom trenutku postoji saglasje u NATO-u i da su Crnoj Gori vrata otvorena", naveo je profesor Vukadinović.

Polazeći od činjenice da je glavni strateški interes Rusije sprečavanje daljeg širanja NATO, postavlja se pitanje zašto je Rusija reagovala u samoj završnici procesa koji naša zemlja vodi u cilju dobijanja pozivnice, odnosno samo nekoliko mjeseci pred ministarski sastanak koji će se početkom decembra održati u Briselu.

Vukadinović smatra da odgovor zapravo leži u tome što su se stvari na polju međunarodnih odnosa u međuvremenu promijenile.

"Rusija se nije odlučila da ranije reaguje, jer je vjerovatno računala da će NATO čekati. U to vrijeme Crna Gora je bila neka vrsta kolateralne žrtve u zavisnosti od toga kakvi su odnosi Rusije i Amerike. I da imamo bolje odnose između Rusije i Amerike, opet bi moglo doći do neke zadrške. Kako su se stvari u tom spletu međunarodnih odnosa promijenile, onda je i Rusija reagovala sa kašnjenjem. To je jedna reakcija koja kasni i koja, mislim, više ne može bitno uticati. Taj vlak je već krenuo i približava se krajnjem cilju. Rusija je učinila što je mogla i to je zapravo to", ističe Vukadinović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније