Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Tanjug ]

07. 02. 2016. 12:25 >> 14:51
5

TURNEJA PO Z.BALKANU

Kurc stiže u Podgoricu

Ministar vanjskih poslova Austrije, Sebastijan Kurc, započinje višednevnu turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Tokom posjeta zemljama regiona, Kurc će razgovarati sa svojim resornim kolegama, a gotovo svugdje i sa premijerima, napominje agencija APA.

Prva stanica posjete je Sarajevo u nedjelju, pa Beograd u ponedjeljak i utorak, a zatim putuje u Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje, prenosi Tanjug.

U srijedu, Kurc će u Podgorici potpisati program o saradnji u kulturi, a u Tirani, istog dana, Memorandum o razumevanju u oblasti turizma.

Kurc je, uoči posjete, istakao da je ona "jasan signal za nastavak angažovanja za zapadni Balkan".

"Austrija je sa državama regiona ljudski, ekonomski, kulturno i istorijski tijesno povezana", naglasio je Kurc u izjavi austrijskoj agenciji APA.

Istakao je da približavanje tih zemalja EU vodi ka većoj stabilnosti i blagostanju, stvara veću vladavinu prava i osigurava radna mjesta i u Austriji.

"Zbog toga Austrija i dalje jasno podržava pristupanje EU svih zemalja zapadnog Balkana", podvukao je Kurc.

U Sarajevu, Kurc će otvoriti godinu bosansko-austrijske kulture i potpisati sporazum o ekonomsko-tehnološkoj saradnji.

Tokom boravka u Beogradu Kurc će, zajedno sa predsjednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom prisustvovati susretu srpskih i austrijskih privrednika, a potom i potpisivanju Memorandumu o razumijevanju o dualnom obrazovanju.

U četvrtak on će u Tirani prisustvovati i završnici jednog projekta austrijske agencije za razvoj ADA o boljem korišćenju sredstava iz fondova EU.

Sljedeća stanica posjete je Priština, gdje će Kurc posetiti jednu poljoprivrednu školu, kao i austrijski kontingent KFOR-a.

Zatim će u Skoplju razgovarati sa svojim resornim kolegom Nikolom Poposkim o izbjegličkoj krizi i aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније