Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 02. 2016. 18:16 >> 18:01
8

SISOJEV OCJENJUJE

Cijena okretanja Rusiji-odricanje DF-a od EU

Najava okretanja Demokratskog fronta politici Rusije potez je predizborne prirode, smatra dopisnik ruskog lista Komersant Genadij Sisojev. On, za Atlas televiziji, prognozira da će cijena okretanja Rusiji biti odricanje DF-a od Evropske unije.

Prvo zvanično saopštenje Demokratskog fronta o okretanju Rusiji, dopisnik ruskog lista ocjenjuje kao klasičan predizborni potez i brak iz računice. Rusija, kako je rekao, sada traži na političkoj sceni svake zemlje stranke ili snage koje podržavaju njenu politiku.

“To su uglavnom opozicione stranke, pa tako i u Crnoj Gori. I to je DF riješio da iskoristi da bi, uz podršku koju navodno njima pruža Rusija, prikupili znatan dio birača, koji se zalažu i protiv NATO-a i protiv Evropske unije u Crnoj Gori”, kaže Sisojev.

On tvrdi da je neutralnost teško postići jer bi morala da bude priznata od svijeta, a takođe je i skupa. Kaže da zagovornici neutralnosti, koju bi garantovala i Rusija, ni sami ne vjeruju u to.

“Zato što ruski predstavnici u nekim svojim izjavama stavljaju pod znak pitanja ideju neutralnosti, makar ovdje na Balkanu. To je bilo ovdje rečeno od strane jednog od vodećih ruskih eksperata koji je rekao, doduše za Srbiju, da ona ne može da bude neutralna, može da bude na jednoj ili drugoj strani", podsjeća Sisojev.

Ruski novinar smatra da će, okretanjem prema Rusiji, DF morati da se odrekne nekih svojih programskih principa.

“Ta ideja, orjentacija na Rusiju, će tražiti ne samo odricanje, ne podršku ili borbu protiv učlanjenja u NATO, nego odricanje od Evropske unije. Zato što se Rusija odnosi dosta skeptično, ne samo prema NATO-u, nego i prema Evropskoj uniji. To je bilo rečeno u januaru, tokom posjete potpredsjednika Rogozina Beogradu kada je rekao da postoji evroazijski savez i bolje da se učlanimo tamo”, kazao je Sisojev.

Pomoć Rusije Demokratskom frontu očigledna je u političkoj i medijskoj ravni, kaže Sisojev, uz zaključak da nema podatke o drugim vidovima ruske pomoći aktivnostima te koalicije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније