Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2016. 21:22 >> 21:07
2

DPS-OV KRUŠO OCJENJUJE

Koalicija DPS - Izbor nije uzdrmana

Zakazane, pa otkazane dvije sjednice lokalnog parlamenta u Herceg Novom, pokrenule su opet dileme – može li i do kada opstati vladajuča koalicija DPS - Izbor? DPS je zatražio odlaganje prve sjednice na kojoj je trebalo da ponovo digne ruku za Natašu Aćimović, kandidatkinju Izbora za predsjednicu Opštine, što se nije dopalo manjem koalicionom partneru. U opoziciji sve to gledaju kao na novu šansu za ponovljene izbore.

Nakon što je Upravni sud poništio odluku novske Skupštine o izboru predsjednice Nataše Aćimović, uvažavajući tužbu Građanskog saveza, ubrzo je dogovorena i zakazana nova Skupština. U ponedjeljak je trebalo da, uz otklonjene nepravilnosti u proceduri, opet bude izabrana kandidatkinja Izbora. DPS se predomislio i zatražio odlaganje.

"Postoje različite mogućnosti tumačenja statuta SO Herceg Novi, posebno člana 57, koji se odnosi na upravo postavljanje gradonačelnika, stoga cijenimo da je bilo neophodno preispitati validnost ponovnog donošenja odluke", kaže DPS- ov Slobodan Radović - Krušo.

"Postoji koalicioni dogovor da se održi pomenuta sjednica, Opštinski odbor DPS-a je nakon toga promijenio svoj stav", kaže, za Dnevnik TVCG, odbornik "Izbora" Mladen Ivanović.

Ako je odložena prva sjednica radi naknadnih provjera, zakonitosti procedure, zašto je i druga, veoma važna. Jer trebalo je, pored ostalog, da se usvoji budžet za ovu godinu bez koga ne može da funkcioniše lokalna samouprava.

"Klub odbornika DPS-a nije podnio zahtjev za odlaganje te sjednice, i lično smatram da 19. sjednica, koja u dnevnom redu sadrži prvu tačku, a to je usvajanje budžeta za 2016, smatram da treba da se hitno održi", kaže Radović.

"NIje naša inicijativa bila da se odlaže nijedna sjednica. Ali mislim da je ovako, shodno statutu, najzrelije bilo da se odloži i jedna i druga sjednica. I da se da prostora koalicionim partnerima", kaže Ivanović i time otklanja dileme da li je DPS tražio odlaganje obje sjednice novskog parlamenta, što su lokalni mediji danas objavili.

Iako se iz Izbora više puta čulo da je udzmana vladajuća koalicija, da čak postoje unutarpartijske podjele, zvanično

"Ja ne vjerujem da je koalicija uzdrmana, i mislim da podjela nema", smatra DPS-ov Slobodan Radović Krušo, za razliku od DPS-ovog Dušana Radovića Kruša.

Mladen Ivanović, pak, kaže da misli kako će i ova situacija biti samo na štetu opozicije, ne i grada.

"Da će doći do dogovora između koalicionih partnera", kaže Ivanović.

No, u opoziciji u glas jednako prizivaju izbore i smatraju da vladajuća koalicija ne funkcioniše i da trpi grad.

"Mislimo da je ova koalicija stvorena na velikom interesu, što ličnom, što grupnom, i kad se to nije moglo ostvariti došlo je do sukoba sujeta gdje je moralo doći do razlaza, prvo unutar Izbora. Sada se pokazuje da i vlast u gradu DPS - Izbor nije održiva. Mislim da svo ovo nečinjenje ovih godinu i nešto dana vodi ka novim izborima i da je to jedino rešenje", smatra Savo Marić iz Novske liste.

Rada Đaković, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније