Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 05. 2013. 16:15 >> 16:15
3

VUJANOVIĆEVA ZAKLETVA

Mitrić: Ništa bez kvoruma

Ako se bude zahtijevao kvorum, a ne bude 41 poslanik u plenarnoj sali kada Filip Vujanović bude polagao zakletvu, to znači da on neće moći da stupi na dužnost predsjednika Crne Gore i da je njegov izbor bojkotovan od strane poslanika, ocjenjuje za Portal RTCG univerzitetski profesor i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić.

Ukoliko pet poslanika Socijaldemokratske partije 20. maja ne dođe na sjednicu Skupštine Crne Gore, kada bi Filip Vujanović trebalo da položi zakletvu za predsjednika Crne Gore, za njeno održavanje neće biti kvoruma, s obzirom da su opozicione partije već najavile da neće prisustvovati tom činu.

Za kvorum je potreban 41 poslanik. Vladajuća koalicija ima 45 poslanika, od kojih je osam iz redova SDP.

Mitrić objašnjava da postoji pravna praznina jer u normi Ustava iz člana 97 stav 3 je propisano da predsjednik Crne Gore stupa na dužnost danom polaganja zakletve pred poslanicima u Skupštini, ali da norma ne predviđa da li je potreban kvorum.

„Kad je u pitanju pravna praznina to se popunjava odlukom koja je slična toj pravnoj situaciji. To bi trebalo da bude član koji važi za rad Skupštine, a tako i za polaganje zakletve. Dakle član kojim je propisano da Skupština ne može da zasijeda bez kvoruma“, kaže Mitrić.

On ipak smatra da je jasno šta Ustav predviđa.

„Zna se kad se kaže pred poslanicima u Skupštini, valjda ustavotvorac nije mislio da to bude tri poslanika nego da bude 41 najmanje“, kaže nekadašnji predsjednik Ustavnog suda.

Univerzitetski profesor i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić kaže da bojkot poslanika prilikom polaganja zakletve predsjednika pokazuje politički odnos prema njemu, što, kako je dodao,  nije dobro jer ga to čini nelegitimnim u političkom smislu.

 „Velika je manjkavost da nema kvoruma. To još jednom degradira njegov izbor za predsjednika tim prije što je osporavana ustavnost njegove kandidature, što su osporavani rezultati izbora, i još na kraju da ne bude kvoruma. Te tri stvari ga čine nelegitimnim. Ne nelegalnim, nego nelegitimnim. To je šteta prvo za njega kao ličnost, a onda za Crnu Goru i za sve te organe koji su to potvrdili“, kaže Mitrić za Portal RTCG.

„Za mene je polaganje zakletve jedan svečani čin. Njime se ništa ne konstituiše jer je već konstituisano odlukom Izborne komisije i njenog konačnog rezultata i odlukom Ustavnog suda da je on predsjednik. Tako je odlučeno, pitanje je koliko je to ustavno. On je formalno izabran za predsjednika Crne Gore“, kaže Mitrić.

Sjednici koja će se održati u Vladinom domu na Cetinju definitivno neće prisustvovati poslanici Demokratskog fronta koji bojkotuju parlament, a isto su najavili i iz Socijalističke narodne partije i Pozitivne.

Za sada se ne zna da li će Socijaldemokratska partija bojkotovati inauguraciju predsjednika.

 

Maša Mališić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније