Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ Obrad Mandić, RCG ]

03. 04. 2024. 14:55 >> 15:20
1

MITRIĆ

"Ustavni sud ocjenjuje da li neki zakon i dalje važi, ne Milatović"

Stav predsjednika države Jakova Milatovića koji pritom nije pravnik, nego je pravni stav njegovih savjetnika, iz formalnih i materijalnih razloga je protivzakonit, ocijenio je profesor i bivši sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić, komentarišući situaciju u Šavniku. U izjavi za Radio Crne Gore, Mitrić je kazao da iz formalnih razloga predsjednik države nije nadležan da ocjenjuje da li neki zakon i dalje važi ili ne važi, nego je to nadležnost Ustavnog suda jedino, i ničija drugo.

"Drugo, tumačenje njegovih pravnih savjetnika klasičan je primjer takozvanog bukvalnog tumačenja pravnih normi, koje je odavno prevaziđeno u pravnoj teoriji države prava i koja se još i ne izučava kao takvo. Tako da sa takvim svojim stavom on dovodi pravnu situaciju u šavničkoj opštini u par ekselans nemoguću pravnu situaciju", naveo je Mitrić. 

Objašnjava i zašto. 

"Poznato je da mandat odbornika traje četiri godine. On svojim stavom produžava njima godinu i po dana mandata. Moguće je teorijski, pa čak i praktično da im budu produžene sve četiri godine. Dakle da budu dva mandata odbornici, a bez pravnog osnova, bez izražene volje građana. Tako da oni godinu i po dana džabe primaju platu. A možda se da se i još jedno. Tako da ja mislim da on samo produžava tu tzv. pravnu agoniju u Šavniku, jer ko zna kada i ko zna gdje će se ti izbori održati", ocijenio je on. 

Kao što je poznato javnosti, smatra Mitrić, ta dva mjesta nijesu mogla držati izbore, zbog "specifične vrste političkog naselja grupe građana."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније