Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

04. 03. 2016. 14:40 >> 19:57
17

SKUPŠTINA 23. MARTA

O smjeni Krivokapića na kraju sjednice

Inicijativa o razrješenju predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića biće, kao posljednja tačka, na dnevnom redu sjednice koja počinje 23. marta, dogovoreno je na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Šef kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, saopštio je, nakon sjednice Kolegijuma, da će 22. marta na Cetinju biti održana prva sjednica proljećnjeg zasjedanja parlamenta, a da će druga početi dan kasnije u Podgorici.

“Sa obimnim dnevnim redom, trenutno je predlog dnevnog reda 14 tačaka, i uz neka očekivanja proširenja dnevnog reda, to je sjednica koja će prilično dugo trajati”, ocijenio je Tuponja.

Prema njegovim riječima, posljednja tačka tog dnevnog reda je razrješenje predsjednika Skupštine.

“Krivokapić nije izašao u susret poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovim koalicionim partnerima da sjednica bude održana 10. marta, sa tom tačkom dnevnog reda koja je vezana za predsjednika Skupštine, već će ona ostati kao posljednja tačka na drugoj sjednici”, rekao je Tuponja.

On je kazao da, imajući u vidu kalendar rada Skupštine, očekuje da će ta sjednica trajati više sedmica.

Komentarišući inicijativu Demokratskog fronta za glasanje o povjerenju Vladi, Tuponja je rekao da su o tome obaviješteni iz medija i da inicijativa još nije u skupštinskoj proceduri.

Simović: Prekinuta dobra praksa dogovaranja

Šef kluba poslanika DPS-a, Milutin Simović, kazao je da je danas na Kolegijumu prekinuta dobra praksa postizanja dogovora koju su svi zajedno gradili i poštovali – jednako vlast i opozicija.

„Danas je na kolegijumu Krivokapiću bilo presudno važno da obezbijedi još koji dan na poziciji predsjednika parlamenta, na poziciji za koju je definitivno izgubljen svaki politički legitimitet“, smatra Simović.

Prema njegovim riječima, to je bio očajnički potez da se Krivokapić zadrži još koji dan na toj poziciji, da se odložni izvjesno razrješenje sa pozicije predsjednika parlamenta i „pokuša da se zadrži iluzija sopstvenog političkog značaja“.

Upitan zašto DPS nije iskoristila mogućnost i zakazala vanrednu sjednicu parlamenta, Simović je kazao da je, u momentu kada je predlog upućen, već istekao rok za mogućnost zakazivanja vanredne sjednice.

„Jer je trebalo od dana pokretanja predloga do zakazivanja sjednice da protekne 15 dana“, pojasnio je Simović.

On je kazao da je i ranije bilo određenih predloga nekih poslaničkih klubova, kada je opozicija pokretala inicijative i tada, kako je dodao, predsjedniku parlamenta nije ništa smetalo da sazove sjednicu u roku od šest, sedam dana.

„Danas to nije htio, danas je inistirao na ovim danima“, dodao je Simović.

Upitan da li to što se sjednica može odužiti do maja znači da se parlamentarni dijalog neće obnoviti, Simović je rekao da je interes svih dobronamjernih da se dijalog nastavi i postigne dogovor.

„Ja mislim da ove današnje odluke ne idu u prilog potrebi dogovora“, ocijenio je Simović.

On je ponovio da je DPS zainteresovan za nastavak dijaloga bez ikakavih uslova i ultimatuma.

Konjević: Sve je u skladu sa procedurom

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, rekao je da je odluka o održavanju sjednice donijeta shodno Ustavu i Poslovniku.

On je pojasnio da je parlament od 1. marta u redovnom zasijedanju i da, shodno toj poslovničkoj odredbi, sjednice ne mogu da se zakazuju u roku kraćem od 15 dana kao što je to slučaj u vanrednom zasijedanju.

„Imajući u vidu da je danas 4. mart, u roku od 15 dana je to 19. Imajući u vidu da je to vikend, poslanici su smatrali da to treba održati prvog dana kada Skupština obično počinje sa radom, a to je utorak“, rekao je Konjević.

On je dodao da je sjednica zakazana za 22. sa nekoliko tačaka dnevnog reda koja se tiče ratifikacije nekih međunarodnih sporazuma na kojima je insistiralo Ministarstva vanjskih poslova.

Konjević je naveo da je 23. prvi datum nakon isteka roka od 15 dana.

„Prema tome, sve je u skladu sa procedurom. Iz DPS-a su tražili da to bude 10. mart, međutim, mislim da su propustili poslovnički momentum“, ocijenio je Konjević.

 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније