Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 04. 2016. 17:17 >> 20:06
7

SJUTRA SPORAZUM

Leks specijalis u skupštinskoj proceduri

Leks specijalis, za ulazak opozicije u Vladu, u skupštinskoj je proceduri. Poslali su ga kasno popodne samostalni poslanici Dritan Abazović i Goran Danilović. Najvjerovatnije već sjutra može se zakazati Kolegijum, radi dogovora o datumu sjednice Skupštine, na kojoj će biti razmatran Leks specijalis, kadrovska rješenja u prelaznoj Vladi, kao i pitanje razrješenja Ranka Krivokapića sa mjesta predsjednika Parlamenta. Sjednica bi, očekuju sagovornici Dnevnika, trebalo da bude održana prije praznika, što znači najkasnije u četvrtak.

Leks specialis za ulazak opozicije u izvršnu vlast do izbora, i formalno je poslat u proceduru.  “Već je u skupštinskoj proceduri, to je nova vijest i nakon svih tih tehnikalija poslanici Goran Danilović i ja smo ga poslali. Mislim i vjerujem da će sjutra doći do potpisivanja političkog sporazuma, do formalnog potpisvanja”, saopštio je samostalni poslanici i član URE Dritan Abazović.

Sveukupna javnost sa posebnom pažnjom očekuje sjednicu Skupštine, na kojoj će Leks specialis biti razmatran. Na toj će sjednici biti priče i opozicionim kadrovskim rješenjima, ali i razrješenju Ranka Krivokapića, a poslije više od pola godine u skupštinske klupe će se vratiti DF. Abazović očekuje da se to desi do kraja nedjelje.

“Odnosno najkasnije u četvrtak iz razloga što slijede praznici, iz razloga što ne bi bilo dobro da izgubimo još četiri ili pet dragocjenih dana. Ići će Leks specialis kao prva tačka, izbor novih članova Vlade kao druga, i povjerenje predsjedniku Skupštine kao treća tačka. Očekujem sjutra, najkasnije prekosjutra Kolegijum o datumu održavanja te sjednice”, ističe Abazović.

Na pitanje ko prema proceduri, određuje kada će biti datum, je li to u rukama predsjednika Parlamenta ili je stvar političkog dogovora, Abazović navodi da je to pitanje većinski u rukama predsjednika Parlamenta.

“Ne želim da budem netačan, što se tiče tih tehnikalija sve je plod političkog dogovora. Imali smo određene probleme, nije sve jednostavno uskladiti i zbog toga smo izgubili dragocjeno vrijeme. Postoje dileme neke, ali ne vidim da u ovom momentu nedostaje političke volje, sa bilo cije strane, niti da imamo neke veće opstrukcije”, poručio je Abazović.

U čiju kvotu ulazi Pozitivna?

Jedan od problema i dilema je u čiju kvotu ulazi Pozitivna. O tome bi, očekuju u DPS-u trebalo da se dogovore na nivou opozicije.

“Pozitivna Crna Gora je 27. januara pragmatičnim pristupom upravo dovela opoziciju u poziciju da pregovaraju o, kako oni kazu “vladi izbornog povjerenja”. Sada ostaviti Pozitivnu po strani ili na margini svih ovih dešavanja, mislim da nije korektno”, ističe poslanik i politički direktor DPS-a Tarzan Milošević

Azra Jasavić kategorična je da njena partija pripada opoziciji.

“Pozitivna Crna Gora je opoziciona partija, mi nijesmo u izvršnoj vlast, i sasvim je za očekivati da uđemo u kvotu opozicije, jer smo mi pokrenuli čitav process”, poručila je Jasavić.

URA i SNP sa druge strane opozicijom smatraju one koji su glasali protiv povjerenja Vladi 27. januara. “Pozitivna je podržala Vladu, samim tim može da bude u kvoti vladajuće koalicije, ako joj oni obezbijede mjesto, mi sa tim nemamo problem, u kvoti opozicije ne može da bude”, jasan je Abazović.

On je saopštio i da Pozitivna neće dobiti mjesto ministra poljoprivrede, jer bi to značilo rušenje čitavog sporazuma. U DPS-u kažu da, kada je posrijedi i Leks specialis i Sporazum, za njih nema ništa sporno. Nadaju se da će se opozicija lako dogovoriti o kadrovskim rješenjima i kvotama, kako bi posao bio završen što prije.

“Na opoziciji je da se dogovore ko su kandidati za ministre i za najodgovornije pozicije u državnim preduzećima”, naveo je Milošević.

SNP će, kaže Aleksadar Damjanović, učestvovati u Vladi, raspravljaće o Leks specialisu, ali neće potpisati politički sporazum:

“Leks specialis je akt na osnovu kojeg se kontorlisu izbori, politički sporazum je nešto drugo i od početka je stav SNP-a, Glavnog odbora, da se taj Sporazum ne potpisuje”, precizirao je Damjanović.

I u DPS-u i u opoziciji potvrdili su nam da se uveliko govori o kadrovskm rješenjima i imenima novih ministara, te potpredsjedniku Vlade iz redova opozicije. Niko međutim o imenima nije htio u kameru.

“Ja čvrsto vjerujem da će oni taj dogovor napraviti, da će ponuditi kvalitetna rješenja kompetentne i adekvatne ljude koji će moći da odgovore tako zahtjevnim funkcijama”, kazao je Milošević.

“Kada se eventualno dogovori kadrovska raspodjela, o tome šta će da pripada opoziciji, tada će da prođe sve to određenu proceduru na organima SNP-a pa će se nakon toga govoriti kadrovskim rješenjma, sada je preuranjeno”, ističe Damjanović.

“Jasno je da ćemo obavijestiti javnost o tome ko će iz Pozitivne obnašati važne funkcije, ali jasno je prije nego šte postigne konačan dogovor, da o tome nećemo”, navela je poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

Prema informacijama TVCG mjesto ministra unutrašnjih poslova dobiće Goran Danilović iz Demosa, ministar finanasija biće Aleksandar Damjanović iz SNP-a, SNP će dobiti i mjesto ministra rada i socijalnog staranja, a ministar poljoprivrede je još pod znakom pitanja, jer bi trebalo da bude iz Pozitivne, potpredsjedničko mjesto u Vladi dobiće SDP, najvjerovatnije Rifat Rastoder ili Ramo Bralić. Nakon rasprave o razrješnju Krivkapića, v.d. predsjednika Skupštine trebalo bi da bude Milutin Simović, do sjednice na kojoj će biti izabran neko, ko će raditi taj posao do izbora.

Ivana Šebek, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније