Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2016. 20:04 >> 19:46

DAN EVROPE

Lis: Slavimo naše zajedničke vrijednosti

Svi zajedno moramo da se borimo da bismo zaštitili temelje na kojima počiva Evropska unija čiji ćete i vi građani postati, nakon pristupanja Crne Gore, poručio je šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Andre Lis.

Lis je na svečanosti otvaranja istakao je da je 9. maj dan kada se slave različitosti koje Uniju čine bogatom.

"Slavimo mir i jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti. Evropska unija su njeni ljudi, njene ideje, njene slobode. Zato moramo biti ponosni na sve što je Evropska unija ostvarila od dana svog nastanka. Izazovi sa kojima se svi suočavamo danas ukazuju na to da je Evropa sada potrebnija više nego ikada. Svi zajedno moramo da se borimo da bismo zaštitili temelje na kojima počiva Evropska unija čiji ćete i vi građani postati, nakon pristupanja Crne Gore", rekao je Lis.

Učenici Osnovne škole "Božidar Vuković Podgoričanin" , koji 9. maja proslavljaju i Dan škole, učast proslave, došli su na biciklima do EU Info Centra promovišući na taj način zdrave stilove života. Učenici su tom prilikom uručili poklon gospodinu Lisu povodom Dana Evrope.

U okviru bogatog programa za djecu učenici podgoričkih osnovnih škola, predvođeni animatorom Žarkom Žabcem, odmjerili su snage u "Igrama bez granica". Na drugom polju, u umjetnosti, đaci devet osnovnih škola iz Glavnog grada, u okviru izložbe "Moja Evropa", takmičili su se ko će napraviti bolju instalaciju od recikliranog materijala. Po mišljenju žirija to je nabolje pošlo za rukom učenicima Osnovne škole "Štampar Makarije".

Više od 400 djece, svih uzrasta, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, imalo je priliku da na sajmu ambasada dražava članica Evropske unije proba tradicionalna jela koja su pripremili zaposleni u ambasadama. Sve informacije o tome gdje je Crna Gora na evropskom putu prisutnima su dali predstavnici Ministarstva vanjskih poslava, a oturističkoj ponudi Crne Gore posjetioci su mogli da saznaju na štandu Nacionalne turističke organizacije.

Centralnoj proslavi je prethodio koncert Kikija Lesendrića i grupe Piloti na glavnom gradskom trgu, 8. maja.

"Nadam se da ste sinoć na koncertu osjetili duh Evrope. Taj duh se osjeti i danas kada smo svi ovdje zajedno, ujedinjeni u različitostima" zaključio je Lis.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info Centra, organizovala je proslavu Dana Evrope na platou ispred EU Info Centra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније