Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

16. 05. 2016. 18:57 >> 08:27
29

NASTAVAK SJUTRA U PODNE

Za danas završena skupštinska rasprava

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su današnju raspravu o predlogu premijera Mila Đukanovića o izmjenama u sastavu Vlade, a sjednica Skupštine biće nastavljena sjutra. O kandidatima za ministre, kako je najavio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, glasaće pojedinačno. Sjednici nije prisustvovao Đukanović, kao ni predstavnici Vlade.

Krivokapić je, na pitanje poslanika Slavena Radunovića kako će se izjašnjavati o predlogu premijera, pojedinačno ili u paketu, pojasnio da je, shodno ustavnom sistemu, razrješenje pojedinačno, pa će se pojedinačno i birati novi članovi Vlade.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je, na početku sjednice, ocijenio neprimjerenim to što na današnju sjednicu parlamenta nije došao premijer Milo Đukanović i članovi Vlade. 

On smatra da je premijer time iskazao nepoštovanje prema Skupštini Crne Gore, jer su se, kako je rekao, i ranije dešavali incidenti u parlamentu, koji su, po mišljenju šefa parlamenta, bili možda i veći od onog koji se desio u petak.

Krivokapić nije imao objašnjenje za stav DPS-a da će u redukovanoj mjeri učestvovati u današnjoj raspravi. Ocijenio je da se Crna Gora danas u stanju političke neredovnosti, zbog čega su odlučili da nastave rad parlamenta i bez prisustva Đukanovića.

"Ovo jeste nepoštovanje parlamenta, ali mi smo odgovorni javnosti. Prvi put se formira prelazna vlada u Crnoj Gori", podsjetio je Krivokapić.

Šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović, ocijenio je da je presedan što u parlamentu nema premijera da detaljno obrazloži predlog o novoj vladi. "Smatram da se teško može voditi dijalog kad nemamo drugu stranu", rekao je Damjanović, navodeći da je dijalog potreban s predstavnicima Vlade Crne Gore. 

DF više neće skandirati

Funkcioner DF-a, Predrag Bulatović, podsjetio na Ustav Crne Gore, koji nalaže da su jedino predsjednik vlade ili mandatar jedini nadležni da izlože program, sastav ili promjenu u sastavu Vlade.

"U ovom parlamentu je bio trenutak kad je premijer poslanika nazivao bitangom. U ovom parlamentu su bile i tuče u ovih dseset godina i zalijetalilu su se ljudi na predsjedavajuće. Bile su teške riječi, ali smo nastavili rad", podsjetio je Bulatović.

On je apelovao na Đukanovića da odredi ovlašćenog predlagača iz Vlade, jer se pravi nešto što je neustavno.

"Nama je jasno da nema hrabrosti da dođe. Mi više skandirati nećemo", obećao je Bulatović. 

Podsjećajući da su za vikend kamenovane prostorije Radničke partije u Nikšiću, Bulatović je pozvao tužioca da se oglasi tim povodom. On je rekao i da jedva čeka da se u Skupštini jasno podijele na one koji su otišli u koaliciju s DPS-om i one koji su protiv.

Andrija Mandić (DF) rekao je da je Crna Gora krenula pogrešnim putem. On je još jednom uputio poziv premijeru Đukanoviću da dođe u parlament i ostvari dijalog sa DF-om. Predložio je formiranje prelazne vlade o kojoj je ranije govorio DF.

Lider Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da je Crna Gora na posljednjim instancama političke i moralne krize.

"Nalazimo se u izbornoj godini. U čitavoj ovoj kompleksnosti trebalo bi dati prednost izborima. Velika demokratska pobjeda Crne Gore trebalo bi da se desi na izborima", smatra Lekić.  

On je kazao kako je atipično što će prelazna Vlada imati predstavnike i vlasti i opozicije.

„Mi želimo da s jedne strane učestvujemo u političkoj kohabitaciji, u smislu da ćemo doprinositi funkcionisanju sistema s jedne strane, a s druge strane, valjda niko nema iluziju da ćemo biti Vlada u Vladi. Da ćemo ostvarivati ono što smo naumili, a to je kontrola izbora“, poručio je Lekić.

Nimanbegu najavio podršku predloga Vlade 

Poslanik SDP-a, Džavid Šabović, rekao je da nije glasao ni za postojeću Vladu, dok je Genci Nimanbegu (Forca) rekao da mu je žao što nema nikog iz Vlade ko bi obrazložio predlog.

"Ovo je jedan korak na koji se vlada odlučila, na koji se jedna velika većina odlučila i smatram da bi diskusija bila kvalitetna i da ne bi ličila na monolog", rekao je Nimanbegu, koji je najavio da će glasati za predlog Vlade.

Navodeći kako je ponašanje Vlade skandalozno, poslanik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, rekao je da je u pitanju pokazivanje nepoštovanja parlamenta, kakav god on bio.

"Najmanje ko je želio sporazum je DPS, a najviše ko ga je opstruirao je DPS", rekao je Abazović, navodeći kako je neprimjeren rječnik u parlament uveo upravo premijer Đukanović.

Potpredsjednik Skupštine i funkcioner Bošnjačke stranke (BS), Suljo Mustafić, rekao je da će se prikloniti većini političkih subjekata da se da šansa sporazumu. On je rekao da Pozitivnoj Crnoj Gori treba dati posebno priznanje za doprinos stabilizaciji političkih prilika.

Podsjećamo, sjednica parlamenta, na kojoj su poslanici trebalo da raspravljaju o predlogu premijera Mila Đukanovića o izmjenama u sastavu Vlade i smjeni Krivokapića, počela je u petak, ali je prekinuta zbog incidenta koji se dogodio kada je Đukanović izašao za skupštinsku govornicu da obrazloži predlog, a poslanici Demokratskog fronta (DF) ga prekinuli uvredljivim skandiranjem.

Đukanović je u nedjelju, poručio da neće prisustvovati današnjoj sjednici, ali da će poslanici Demokratske partije socijalista biti u sali u trenutku glasanja i podržati njegov predlog.


Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније