Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 05. 2016. 08:03 >> 07:46

LIPKA O NATO-U

CG više neće biti ničiji objekat

Protokol o pristupanju Alijansi Crna Gora će potpisati na Ministarskom sastanku, a ne na Samitu, kao što je to bio slučaj sa drugim novim članicama. Za mene to je dobar signal da u zemljama članicama postoji pozitivno raspoloženje prema Crnoj Gori i prema brzoj ratifikaciji Protokola, rekao je bivši ambasador Slovačke u Crnoj Gori, František Lipka.

 

Zbog toga, kako je rekao, pretpostavlja da će proces ratifikacije ići brzo i bez problema.

"Potpisivanje Protokola o pristupanju ima mnogostruki strateški značaj za Crnu Goru i za region Zapadnog Balkana. Pokušaću da pomenem barem najvažnije. Prvo: potpis znači da je Crna Gora u svim oblastima ispunila sve zahtjevne uvjete neophodne da postane članica NATO-a, da je usvojila standarde 28 najrazvijenijih država svijeta. Da je 28 zemalja članica prihvatilo činjenicu da je Crna Gora stabilna demokratska zemlja, koja ima mjesto u evroatlantskoj porodici zajedničkih vrijednosti i čije članstvo u NATO će ojačati stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana", rekao je Lipla za Pobjedu.

Potpis je važan jer, kako kaže, to znači da je Crna Gora de facto postala članica NATO-a i da će moći sudjelovati na svim sastancima i aktivnostima NATO.

"Jedino neće imati pravo da glasa. Pravo glasa će dobiti tek onda kad bude završen proces ratifikacije i kad vaša zemlja postane punopravna članica de jure. Treće: Crna Gora će, zahvaljujući tom potpisu, uskoro postati punopravna članica NATO-a. A članstvo Crne Gore u NATO -u će biti rečeno metaforički polisa životnog osiguranja za nezavisnost države Crne Gore. Više niko neće moći da ospori njenu nezavisnost, njen teritorijalni integritet. Četvrto: što je, po meni, najvažnije Crna Gora će biti ravnopravni partner sa 28 najrazvijenijih država svijeta i imaće pravo da sudjeluje u formiranju svih politika NATO, u donošenju svih odluka. A pošto će imati pravo veta, ni jedna odluka neće moći biti primljena bez njene saglasnosti", kazao je Lipka.

Zahvaljujući članstvu u NATO-u, Crna Gora, navodi on, više neće biti objekt nečije politike, nego će postati subjekt koji sudjeluje u formiranju politika prema drugima.

"Što znači da više niko neće moći odlučivati o njoj bez nje. Značaj tog potpisa dobija na važnosti kad shvatimo da je Crna Gora dobila poziv za učlanjenje u trenutku ozbiljnih globalnih bezbjednosnih nestabilnosti, koje dovode u pitanje i nastavak politike proširenja. A to je jasna poruka za sve zemlje Zapadnog Balkana da je politika proširenja živa, da se nastavlja i da su vrata NATO otvorena za sve zemlje koje ispune uslove za članstvo", rekao je Lipka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније