Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Igor Pejović

03. 06. 2016. 12:13 >> 19:42
27

PAJOVIĆ PORUČIO

Crna Gora ojačala nezavisnost

Crna Gora danas je značajno drugačija u odnosu na prije deset godina, a za period od referenduma 2006. godine, uspjela je da očuva i ojača nezavisnost stečenu 21. maja, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Darko Pajović.

 On je, na današnjoj posebnoj sjednici parlamenta, na kojoj je obilježena decenija od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, rekao da i nakon deset godina postoje oni koji smatraju da je referendum bio greška.

Sjednica, koja je održana u Vladinom domu na Cetinju, počela je intoniranjem državne himne, a Pajović je, obraćajući se prisutnima, rekao da je prije deset godina na referendumu jasno poslata poruka da građani žele samostalnost.

"Meni je lično kao građaninu i patrioti taj dan ostao urezan kao najznačajniji datum u novijoj istoriji Crne Gore", rekao je Pajović, navodeći da danas taj datum ima veći značaj.

On je rekao da je danas Crna Gora značajno drugačija u odnosu na prije deset godine, jer smo dokazali da kao samostalna država možemo da opstanemo i da se razvijemo.

"Poslije deset godine postoje akteri koji referendum tretiraju kao veliku grešku. Kao patriota imam obavezu da pošaljem poruku da će svi njihovi napori pokušaja poništavanja nezavisnosti ostati bezuspješni, jer je većinska Crna Gora patriotska", rekao je Pajović.

Ocijenio je da je bilo grešaka koje su potencijalno ugrožavale državnu stabilnost. Kazao je da se nada da smo za deset godina naučili da jačamo, a ne da slabimo demokratiju.

"Posljednja politička dešavanja su pokazali da smo naučili da moramo da spajamo nespojivo", rekao je Pajović, navodeći da oni koji nemaju odnos prema prošlosti, ne mogu odnos imati ni prema budućnosti.

Crna Gora je, kako je rekao, za deset godina očuvala i ojačala nezavisnost stečenu 21. maja.

"Međutim, složićemo se, da je trenutak u kome svi sa sigurnošću reći da je crnogorska nezavisnost nesporna još uvijek relativno daleko. političke podjele još ugrožavaju crnogorsku stabilnost", rekao je Pajović, navodeći da Crna Gora danas sigurno korača putem evroatlantskih integracija. 

Pozvao je sve da se ujedinjavamo, a ne razjedinjavamo, kako naše unuke ne bi bilo strah da će izgubiti svoju državu.

Nekadašnji predsjednik Republičke referendumske komisije (RIK), František Lipka, kazao je da je deset godina u životu jedne države kratak period, ali da će taj period u istoriji Crne Giore ostati ubilježen "kao period velikog napretka".

"Crna Gora je odlučno i brzo krenula naprijed, pokazujući da želi i hoće da što prije nadoknadi vrijeme izgubljeno u godinama jugoslovenske krize i ratovima u okruženju. Obnavljanje nezavisnosti je oslobodilo kreativne snage i ojačalo samopouzdanje cijelog društva", rekao je Lipka.

On je rekao da je premijer Milo Đukanović već 22. maja 2006. definisao strateški pravac razvoja Crne Gore kad je na prvoj konferenciji rekao da je prioritet puna integracija zemlje u EU i NATO.

"Crna Gora je za deset godina uspjela da se dobro pozicionira na evropskoj i svjetskoj mapi", naglasio je Lipka, navodeći kako je država postala članica mnogih svjetskih organizacija.

Podsjetio je da zemlja vodi uspješne pregovore s EU, te da je u predvečerje obilježavanja decenije nezavisnosti potpisan Protokol o pristupanju NATO-u.

"Crna Gora je u ovom periodu ostvarila veliki napredak i na unutrašnjem planu. Uspjela je da održi multietnički sklad. U zemlju su stigle značajne strane investicije", naveo je, između ostalog, Lipka.

On je rekao da je Crna Gora u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije najkasnije stekla nezavisnost, ali da je za deset godina ostvarila najveći uspjeh.

 

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније