Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 05. 2013. 16:19 >> 16:25

USTAVNE PROMJENE

Gošović: Odgovornost je na vlasti

Predstavnici partija na vlasti biće najodgovorniji ako Predlog amandmana na Ustav ne bude utvrđen do septembra, a na čemu insistiraju iz Brisela, smatra potpredsjednik Socijalističke narodne partije Neven Gošović.


On je rekao da je u nastavku rada na promjeni Ustava najvažnije stvoriti politički ambijent gdje neće biti ni pobjednika ni pobijeđenih, kako bi se sporna pitanja usaglasila i utvrđivanje Predloga amandmana što prije bilo okončano.

"Uskoro će dvije godine od kada je u Skupštini pokrenut postupak promjene Ustava za oblast pravosuđa. Ukoliko do tada Predlog amandmana na Ustav ne bude utvrđen, najveću odgovornost, zbog ukupnog ’’nečinjenja’’ u prethodnom periodu, snosiće predstavnici partija na vlasti", kazao je Gošović.

On je podsjetio da je Nacrt amandmana na Ustav Skupština usvojila krajem septembra 2011. godine, i da je javna rasprava obavljena mjesec kasnije.

"Zatim je, voljom predstavnika partija na vlasti nastupila ničim opravdana pauza u radu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Predlog amandmana na Ustav, Odbor je većinom glasova utvrdio i Skupštini dostavio krajem maja prošle godine, dok izdvojeni amandmani poslanika SNP-a nijesu dobili potrebnu većinu", naveo je on.

Gošović je kazao da je nakon toga trebalo da uslijede završne aktivnosti na donošenju Predlog amandmana.

"Umjesto toga partijama na vlasti bilo je važnije da donesu Odluku o skraćenju mandata Skupštini, i Crnu Goru gurnu u prijevremene izbore, koji su održani 14. oktobra. Nakon izbora, po prirodi stvari, mnogo toga više nije bilo isto", rekao je on.

Gošović je dodao da je Predlog amandmana na Ustav sada u nadležnosti novoformiranog Ustavnog odbora, a da će o Predlogu amandmana odlučivati poslanici u novom sazivu, "koji nije pratio proceduru promjene Ustava u svim fazama".

"Uslijedili su i izbori za predsjednika Crne Gore i aktuelna politička dešavanja, koje okolnosti svakako otežavaju rad na izradi Predloga amandmana", rekao je Gošović.

 


On je podsjetio da je Venecijanska komisija podržala amandmane SNP-a, da se Vrhovni državni tužilac i sudija Ustavnog suda biraju u Skupštini dvotrećinskom većinom glasova od ukupnog broja poslanika, uz obavezu da se iznađe i deblokirajući mehanizam.

Gošović je naveo da je SNP predložila da, ukoliko u dva navrata Skupština dvotrećinskom većinom glasova ne bi imenovala Vrhovnog državnog tužioca, ili izvršila izbor sudija Ustavnog suda, u trećem glasanju takvu Odluku može donijeti tropetinskom većinom.

"Riječ je o većini od 60 odsto ukupnog broja poslanika, odnosno 49 poslanika. Smatramo da bi deblokirajući mehanizam, sa svakim manjim brojem glasova podrške, u mnogo čemu obesmislio razloge zbog kojih smo i predložili dvotrećinsku većinu za imenovanje VDT i izbor sudija Ustavnog suda", rekao je Gošović.

Prema njegovim riječima, jedan od zahtjeva učesnika građanskog protesta jeste da se u Skupštini hitno izabere Vrhovni državni tužilac na bazi širokog sporazuma vlasti i opozicije, sa većinom koja je iznad dvije trećine, što bi omogućilo toj instituciji da implementira zahtjeve Evropske unije sadržane u Izvještaju o skrinignu za poglavlja 23 i 24.

"Izuzetno je značajno da imenovanje VDT, i prije ustavnih promjena, bude izvršeno takvom većinom, u zakonom predviđenoj proceduri javnog oglašavanja, potpune transparentnosti i izbora imeđu više kandidata", smatra Gošović.

On je dodao da bi takav izbor dao izabranom kandidatu najveći kredibilitet za obavljanje najznačajnije funkcije u tužilaštvu, kao i da bi predstavljao pozitivan signal i podsticaj ukupnom radu na Ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa.

Gošović je kazao da je SNP u svim fazama izrade amandmana na Ustav iskazivala spremnost da doprinese promjeni najvišeg pravnog akta, kako u dijelu stručnog rada tako i u dijelu koji se tiče političkog dijaloga predstavnika partija koje su bile zastupljene u parlamentu.

"Takav naš odnos zasnivali smo na činjenicama da razvoj nezavisnog pravosuđa kao garanta demokratije i vladavine prava, sa krajnjim ciljem zaštite prava i interesa građana na pristup pravdi, nije moguć ukoliko ne dođe do promjene Ustava", pojasnio je Gošović.

On je kazao da će takav odnos prema promjeni Ustava u oblasti pravosuđa SNP imati i u budućem radu na izradi Predloga amandmana.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније