Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

28. 06. 2016. 10:23 >> 10:05

SLUČAJ "RAMADA"

Demokrate: Stati u zaštitu prava zviždača

Dovođenje samohrane majke dvoje djece u poziciju da ostane bez zaposlenja zato što je ukazala na zloupotrebe državnih sredstava je potez koji prevazilazi i najgora očekivanja, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore slučaj "Ramada".

Demokrate podsjećaju da je javnost u prethodnom periodu, kroz reagovanja poslanika Mladena Bojanića, upoznata sa slučajem u kojem je skup Socijaldemokrata u hotelu "Ramada" plaćen iz sredstava Direkcije za željeznice Crne Gore.

"Očekivano je izostala reakcija nadležnih državnih organa na ovaj flagrantni primjer zloupotrebe državnih sredstava od strane partije koja je dio vlasti, i to partije čiji bi predsjednik trebalo da nadgleda realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, a potpredsjednik je već dugogodišnji potpredsjednik Vlade Crne Gore. Ovakva zlouptreba, ma koliki iznos novca da je zloupotrebljen, je metod koji je svima poznat i odavno viđen. Na taj način se, već decenijama unazad, arči državna imovina, sredstva zloupotrebljavaju u raznorazne svrhe, pa i u izbornom procesu i na taj način urušava svako povjerenje građana u institucije", navode u saopštenju.

Ističu da nije nova ni činjenica koja se mogla čuti na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju, da je osoba koja je dostavila ove podatke ostala bez posla.

"Slučaj čini težim to što je u pitanju samohrana majka dvoje djece. Agencija za sprječavanje korupcije čija je nadležnost i zadatak da zaštiti zviždače je ostala nijema, iako je imala obavezu ne samo da zaštiti zviždača, nego da čak i nagradi zviždača zbog prijave kojom se sprječava ugrožavanje javnog interesa i koja upućuje na postojanje korupcije. Demokrate upozoravaju od osnivanja Agencije, da dok god je na njenom čelu Sreten Radonjić, ista ne može sprovoditi svoje zakonske nadležnosti. Kad Agencija nije sposobna da svojim kapacitetima zaštiti jednu jedinu osobu koja je jasno ukazala na zloupotrebu državnih sredstava, kako možemo očekivati da će sjutra uspjeti da kontroliše cjelokupni izborni proces, odnosno sve korisnike državnog budžeta i eventualne zloupotrebe istih", pišu u saopštenju.

Smatraju da je vlast urušila gotovo sve institucije, svako povjerenje u pravo, dodajući da je pravni sistem odavno izgubljeno. Ističu da od vlasti ne očekuju ni jedan potez koji bi vodio ka vraćanju tog povjerenja.

"Ipak, dovođenje samohrane majke dvoje djece u poziciju da ostane bez zaposlenja zato što je ukazala na zloupotrebe državnih sredstava je potez koji prevazilazi i najgora očekivanja. Najenergičnije pozivamo sve nadležne institucije da bez odlaganja stanu u zaštitu prava zviždača, kako u ovom, tako i u svim prethodnim i budućim slučajevima. Jedino na taj način možemo očekivati da građani bez oklijevanja ukazuju na trošenje budžetskih sredstava i korupciju. Društvo u kojem se njeguju zloupotrebe i korupcija, a zviždači zlostavljaju i šikaniraju, ne može biti ništa do duboko bolesno društvo. Članovi Vlade iz redova Socijaldemokrata i direktor Agencije za sprječavanje korupcije bi samo zbog ovog slučaja morali podnijeti neopozive ostavke na sve funkcije. Morali, kada bi znali šta je čojstvo, moralni princip na kojem se gradi zdravo društvo, a koji su oni očigledno zaboravili", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније