Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2016. 15:31 >> 15:12
6

DANAS OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Podrška Moskve Uniji za vojnu neutralnost CG

Najavljeno osnivanje Unije za vojnu neutralnost Crne Gore omogućiće da Crna Gora bude vojno neutralna država, kao i da se na Balkanu formira vojno-neutralni prostor, ocijenio je potpredsjednik Državne Dume i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije (JR), Sergej Železnjak.

Železnjak u izjavi objavljenoj na sajtu JR pozdravlja današnju osnivačku skupštinu Unije u Nikšiću, ocijenivši da je to važan događaj u formiranju vojne neutralnosti Crne Gore i balkanskog regiona u cjelini.

On je naveo da Unija ima za cilj da ujedini snage vodećih crnogorskih lidera, predstavnika medija, kulturnih radnika, biznismena, kako bi se spriječilo "nasilno uvlačenje Crne Gore u NATO i realizovala koncepcija vojne neutralnosti Crne Gore".

"Stvaranje široke crnogorske političke i građanske koalicije predstavlja konkretan praktičan korak u realizaciji nove strateške regionalne doktrine u Jugoistočnoj Evropi - formiranje prostranstva vojno neutralnih suverenih država koji zamjenjuju politiku širenja NATO na Balkan", naveo je Železnjak.

On je ocijenio da NATO nije u stanju da osigura bezbjednost Evropljana, tim prije na Balkanu.

Na Balkanu postoji povišena međunacionalna i međukonfesionalna napetost, i NATO nije u stanju da bude garant mira i stabilnosti i na tu ulogu nema nikakvog moralnog prava, "kao agresor koji je započeo rat prema Jugoslaviji", naveo je Železnjak.

Po njegovoj ocjeni, samo vanblokovsko shvatanje međunarodne bezbjednosti može da obezbijedi efikasnu borbu protiv terorizma, ekstremizma i drugih savremenih prijetnji.

JR je tokom godišnjeg kongresa potpisala deklaracije sa deset partija iz pet zemalja balkanskog regiona. Iz Crne Gore deklaraciju o vojnoj neutralnosti su potpisale Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, podsjetio je Železnjak.

Inicijativu za osnivanje Unije za neutralnost pokrenuo je Mirovni pokret “Ne u rat- ne u NATO”, a osnivačka skupština biće održana večeras ispred Skupštine Opštine Nikšić, sa početkom u 20 časova.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније