Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

07. 12. 2016. 15:10 >> 14:50
10

DŽONSON I DARMANOVIĆ

Članstvo u NATO pozitivan signal za Balkan

Brzo okončanje procesa ratifikacije i u preostalim članicama i formalizacija članstva Crne Gore u NATO, biće pozitivan signal i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, čijem će napretku i stabilnosti Velika Britanija ostati posvećena, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog i britanskog šefa diplomatija, Srđana Darmanovića i Borisa Džonsona.

 

Iz Ministarstva vanjskih poslova su saopštili da je tokom drugog dana sastanaka šefova diplomatija država članica NATO-a razmatrano pitanje odnosa Alijanse i Ukrajine, kao i angažovanje tog saveza u Avganistanu, kroz misiju “Odlučna podrška”.

“Ponovljena je posvećenost članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i programima saradnje koje NATO i države članice sprovode kako bi ojačali sistem odbrane i bezbjednosti zemlje. Ministri su naglasili važnost angažovanja NATO-a u Avganistanu na istom nivou kao i do sada tokom 2017. godine i još jednom ponovili posvećenost održivosti Avganistanskih snaga odbrane i bezbjednosti kroz finansijski doprinos do 2020.godine”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je, kako se dodaje, danas imao niz bilateralnih susreta.             

Na  sastanku sa sekretarom za vanjske poslove Velike Britanije Borisom Džonsonom, ocijenjeno je da je zvanični London brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju potvrdio važnost koju pridaje Crnoj Gori.

“Sagovornici su se složili da će što skorije okončanje procesa ratifikacije i u preostalim članicama i formalizacija članstva Crne Gore u NATO biti pozitivan signal i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, čijem će napretku i  stabilnosti  Velika Britanija ostati posvećena”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je na marginama sastanka imao i bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova Norveške Borge Brendeom, Belgije  Didijerom Rejndersom i Grčke Nikosom Kocijasom, tokom kojih je ponovljena podška ovih zemalja integraciji Crne Gore u NATO, što će potvrditi skora ratifikacija Protokola o pristupanju NATO.

“Na sastanku sa ministrom Kocijasom, iskazana je spremnost Grčke da podrži evropske integracije Crne Gore konkretnim projektima i programima saradnje, naročito u oblasti obrazovanja”.

U razgovoru sa  ministrom vanjskih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, Darmanović je iskazao zahvalost za kontinuiranu podršku Slovenije integraciji CG u NATO i EU.

U cilju daljeg unapređenja saradnje, dogovorena je posjeta Darmanovića Ljubljani u najskorijem roku.

Na sastanku sa ministrom Rejnedersom razmijenjena su mišljenja o situaciji u Crnoj Gori i regionu, uz ocjenu da je najbolji način da se odgovori brojnim izazovima nastavak integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO, te jačanje sveobuhvatnih reformi.

“Brende je podvukao punu podršku Norveške evroatlantskoj integraciji CG, koja je direktno povezana sa jačanjem stabilnosti i bezbjednosti regiona, što je u interesu Norveške, Evrope i cijelog evroatlantskog područja”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je imao i kraći susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније