Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

07. 12. 2016. 18:14 >> 17:53

BRAJOVIĆ - PREDSTAVNICI EU

Dijalog u parlamentu od ključnog značaja

Konstruktivan politički dijalog u parlamentu od ključnog je značaja za državu koja se nalazi u procesu integracija, saglasni su šef crnogorskog parlamenta i predstavnici Evropske unije. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović primio je danas direktoricu za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske Komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Henovevu Ruiz Kalaveru, šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za politiku proširenja Dirka Langea i ambasadora EU u Crnoj Gori Aiva Orava.

Razgovaralo se, kako je saopšteno iz Skupštine, o prioritetima u aktivnostima Parlamenta u predstojećem periodu, posebno vezano za završetak procesa evroatlanskih integracija. 

Brajović je istakao odgovornost Skupštine prilikom usvajanja i razmatranja zakona, posebno u dijelu propisa koji se odnose na EU integracije. 

"U narednom periodu intenzivno ćemo raditi na vraćanju uloge i ugleda Skupštine u skladu sa njenim ustavnim nadležnostima. Jer, proces usklađivanja sa pravnom tekovinom EU zahtijeva blizak i strukturiran dijalog između Vlade i Skupštine, kao i svih drugih učesnika političkog života Crne Gore", naglasio je Brajović.

Sagovrnici su, kako se navodi, iskazali zadovoljstvo činjenicom da je, poštujući preporuke ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, Skupština Crne Gore učinila korak ka jačanju kapaciteta za nadzor nad budžetom. Skupština je, naime, 16. septembra, u saradnji sa Vestministerskom fondacijom i Britanskom ambasadom  počela projekat “Parlamentarne budžetske kancelarije” koja će raditi na pružanju podrške poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta. 

Crnogorski parlament je, takođe, jedan od rijetkih koji je pitanje usaglašavanja zakonodavstva učinio sastavnom obavezom svih matičnih odbora. To znači da u odobravanju pregovaračkih pozicija za svako poglavlje, pored Odbora za evropske integracije  učestvuje i matični odbor u čijoj je nadležnosti navedena materija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније