Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

10. 01. 2017. 19:45 >> 19:35
11

DARMANOVIĆ U ALBANIJI

Uskoro dogovor o razgraničenju

Odnosi Crne Gore i Albanije su odlični, osnaženi intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou i oslobođeni otvorenih pitanja, ocijenjeno je u razgovoru ministra vanjskih poslova, Srđana Darmanovića sa albanskim kolegom, Ditmirom Bušatijem. Darmanović je danas boravio u radnoj posjeti Albaniji gdje je razgovarao sa Bušatijem, kao i predsjednikom republike, Bujarom Nišanijem, predsjednikom parlamenta, Iljirom Metom i premijerom Edijem Ramom.

“Tokom susreta sa Bušatijem, zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi odlični, osnaženi intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou i oslobođeni otvorenih pitanja”, kaže se u saopštnju Ministarstva vanjskh poslova. 

Sagovornici su, kako se navodi, kazali da su zadovoljni ostvarenom saradnjom u brojnim oblastima.

Iz Ministarstva dodaju da su sagovornici razmijenili mišljenja o novim vidovima saradnje, projektima i aktivnostima, i saglasili se da snažnu sponu u odnosima predstavljaju crnogorska zajednica u Albaniji i albanska zajednica u Crnoj Gori. 

Kako je saopšteno, najavljeno je skoro rješavanje pitanja predstavljanja crnogorske manjine u albanskom Državnom savjetu, okončanje pregovora o razgraničenju dvije države, kao i pitanje statusa Tuzi.

Navodi se da je posebna pažnja u razgovoru posvećena realizaciji zajedničkih infrastrukturnih i ekoloških projekata, saradnji u oblasti energetike i turizma, te jačanju saobraćajnih veza. 

"Konstatovano je da održavanje i regulacija vode Skadarskog jezera i saradnja u prekograničnim programima i ubuduće treba da budu visoko pozicionirani u bilateralnoj agenda”, navode iz Ministarstva.

Ističe se da je komplementarnost strateških spoljnopolitičkih ciljeva ocijenjena kao dodatna vrijednost u međusobnim odnosima, zbog čega će dinamična saradnja u oblasti evropskih integracija, kao i u regionalnim okvirima i ubuduće biti važan instrument međudržavne saradnje.

Kako je saopšteno, pored unaprjeđenja privredne saradnje i očuvanja zajedničkih prirodnih resursa, pitanja manjinskih prava i položaja manjina bila su tema razgovora Darmanovića i sa ostalim sagovornicima. 

“Naglašeno je da manjine ostaju važan segment jačanja dijaloga i saradnje između dvije države, čiji će položaj sa posvećenošću i u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva biti tretiran od obje strane i u narednom periodu”, navode iz Ministarstva.

Razmijenjena su, kako dodaju, mišljenja i o geopolitičkim izazovima, otvorenim pitanjima i aktuelnim kretanjima u regionu.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније