Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

27. 02. 2023. 16:15 >> 16:20

POTPISANA DVA SPORAZUMA

Zajednička zaštita bilja i ribljeg fonda u Skadarskom jezeru i Bojani

Crna Gora i Albanija potpisale su sporazume o zdravstvenoj zaštiti bilja i ribarstvu na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani, prvi takve vrste, a cilj je održivo korišćenje i zaštita ribljeg fonda, kao i zajednička borba protiv krivolova i krijumčarenja na ovim vodama.

Prvi Sporazum koji su potpisali potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije Frida Krifca, odnosi se na zajedničko održivo upravljanje ribarstvom na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani.

"Sporazum ima za cilj promovisanje održivog korišćenja i zaštite ribljeg fonda, boljeg upravljanja ribarstvom, bolje razmjene informacija, borbu protiv krivolova i krijumčarenja, kao i bolju koordinaciju u drugim oblastima na ovom području. U skladu sa ovim sporazumom, uspostaviće se zajedničko tijelo-komitet za ribarstvo koje će se sastojati od predstavnika državnih organa, naučnika, ribara, predstavnika nacionalnih parkova i predstavnika opština iz obije zemlje. Komitet će redovno prilagođavati propise prema stvarnom stanju ribljih resursa", naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Drugi Sporazum koji je danas potpisan između ministarstva dvije zemlje odnosi se na saradnju u oblasti zdravstvene zaštite bilja.

Ovaj sporazum, kako ističu u saopštenju, ima za cilj podsticanje međusobne saradnje u oblasti zdravstvene zaštite bilja, poboljšanje zaštite teritorija od unošenja karantinskih štetnih organizama bilja kako bi se ograničili gubici koji nastaju kao posljedica njihovog djelovanja, kao i olakšavanje međusobne trgovine i razmjene bilja i biljnih proizvoda.

"Ovim sporazumima se osigurava održivo korišćenje prirodnih resursa i zaštita bilja, što će doprinijeti jačanju ekonomskih i ekoloških odnosa između Crne Gore i Albanije", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније