Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 06. 2013. 09:33 >> 08:36

PUNI KABINETI

Đukanović ima 11 savjetnika, Mićunović 18

Crnogorski premijer Milo Đukanović, u odnosu na kolege iz regiona, ima najviše savjetnika u svom kabinetu. Đukanovića savjetuje 11 službenika, uključujući šefa kabineta Rajka Kovačevića.

Za razliku od crnogorskog premijera, broj zaposlenih u kabinetima predsjednika vlada Srbije, Hrvatske i Slovenije daleko je manji. Premijera Srbije Ivicu Dačića savjetuje pet službenika, predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović ima četiri savjetnika, dok se u kabinetu njihove slovenačke kolegenice Alenke Bratušek nalazi šest državnih sekretara, piše Dan.

Prema zvaničnim podacima sa sajta Vlade, glavni politički savjetnik Đukanovića je doskorašnji šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. Ovo je treći put da Roćen savjetuje Đukanovića, a prethodno je od 1997. do 2003. godine obavljao funkciju spoljnopolitičkog savjetnika.

Nakon toga pokrivao je i mjesto vojnog savjetnika. Od decembra prošle godine za pitanja vanjske politike u Đukanovićevom kabinetu zadužen je Nebojša Kaluđerović. On je na to mjesto došao sa funkcije ministra vanjskih poslova i evropskih integracija. Za nacionalnu politiku nadležan je istoričar Živko Andrijašević, dok je za oblast energetskog i industrijskog razvoja Đukanović zadužio Ranka Milovića.

Doskorašnji ministar finansija Milorad Katnić savjetuje Đukanovića za oblast ekonomije i finansija, dok je konsultant za preduzetništvo i strana ulaganja Aleksandar Tičić. On je od 2003. do 2006. godine bio i savjetnik Svetozara Marovića, koji je tada obavljao funkciju predsjednika Srbije i Crne Gore.

U Đukanovićevom kabinetu angažovan je i profesor evropskog prava Jovan Kojičić, zadužen za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, kao i Srđan Spaić, na funkciji savjetnika za pravna pitanja. Spaić je tu dužnost obavljao i tokom mandata Igora Lukšića.

Za odnose sa javnošću u Đukanovićevom kabinetu zadužena je Andrijana Vukotić, nekadašnja novinarka Televizije Crne Gore. Vukotićeva je prethodno savjetovala i Lukšića.

Na mjesto Đukanovićevog savjetnika i šefa vladinog Biroa za komunikaciju sa građanima, sredinom aprila, izabrana je Valentina Radulović Šćepanović, bivši poslanik Demokratske partije socijalista.

Na meti evropskih kritika Crna Gora se nalazi zbog glomazne državne administracije. Veliki broj zaposlenih u javnoj upravi i gomilanje radnih mjesta, uglavnom po partijskoj osnovi, udržavijasno odslikava stanje u kabinetima ministara.

Rekorder po broju savjetnika u Đukanovićevoj vladi je ministar kulture Branislav Mićunović. Njega, prema podacima koji su dostupni na sajtu ministarstva, savjetuje čak 18 službenika.

Šefu crnogorske diplomatije Igoru Lukšiću na poslednjoj sjednici Vlade odobreno je da imenuje četiri savjetnika: Anđelu Čelebić, Mariju Šuković, Gordanu Jovanović i Nemanju Pavličić.

Tri savjetnika ima ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, kojeg savjetuju Dragan Đukanović, Remzija Ademović i Vladimir Radovanić. Po dva savjetnika imaju ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, zdravlja Miodrag Radunović, finansija Radoje Žugić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, a po jednog ministar informacionog društva i tehnologije Vujica Lazović, odbrane Milica Pejanović Đurišić, ekonomije Vladimir Kavarić i nauke Sanja Vlahović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније