Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

11. 01. 2017. 17:16 >> 17:10
9

AMENDOLA PORUČIO

Italija za jače veze sa Crnom Gorom

Italija će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu i spremna je da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog, i kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Vinćenco Amendola u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Brajović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Republici Italiji, povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u sastao se danas u Rimu i sa senatorima Pjer Ferdinandom Kazinijem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata, Vaninom Kitijem, predsjednikom Odbora za politike EU Senata i Aldom di Bjađom i Stefanom Kolinom koji su članovi grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Senatu Italije.

Tokom razgovora sa Amendolom, Brajović je, zahvalivši Italiji na dosljednoj podršci evropskim i evroatlantskim stremljenjima Crne Gore, izrazio zadovoljstvo povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu.

"Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana, i predstavlja preduslov daljeg ekonomskog razvoja", naglasio je Brajović.

U razgovoru je istaknut značaj uspješnog nastavka evropskog puta Crne Gore i zemalja regiona, i predloženo da, pored država članica, na proslavi povodom 60 godina od usvajanja Rimskih ugovora, budu prisutne i zemlje kandidati, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta. 

Brajović je ocijenio veoma važnom činjenicu da će Italija biti domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, koja se u julu 2017. održava u Trstu, kao i imenovanje specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova Italije za pomenutu konferenciju Mikelea Đakomelija, koji će uskoro posjetiti Crnu Goru. Dogovorene su, ujedno, zajedničke aktivnosti na organizovanju predkonferencije u Crnoj Gori u cilju definisanja prioriteta i ključnih tema za konferenciju u Trstu. Istaknuta je uloga predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Kako se navodi, Amendola je istakao da će Italija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu, jer proširenje nije ustupak zemljama regiona već predstavlja dodatnu vrijednost za Evropsku uniju i njeno jačanje. S tim u vezi, od Evrope se očekuje kvalitativan skok, kao i jasne strategije za dalji razvoj i privrženost svojim principima i vrijednostima, uz otvorenost za dijalog sa svima. 

"Ovo su poruke koje će Italija zastupati i tokom svog predsjedavanja G7, kao i u okviru SB UN", kazao je Amandola, zahvalivši na podršci koju je Crna Gora dala kandidaturi Italije za članstvo u ovom važnom tijelu UN-a.

Iskazana je spremnost Italije da nastavi da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište.

Tokom razgovora sa italijanskim senatorima razmotrene su teme iz domena parlamentarne saradnje i modeli koji mogu unaprijediti i dodatno razviti međuparlamentarne odnose, što je od posebnog značaja za proces integracije naše zemlje u EU i NATO, kazali su iz Skupštine.  

Sagovornici su se saglasili u ocjeni o odličnom nivou sveukupnih odnosa između Crne Gore i Italije, te istakli da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije ostvarena sadržajna saradnja, što potvrđuju brojni potpisani sporazumi i realizovane inicijative. Posebno je bilo riječi o saradnji u oblasti ekonomije, a istaknuta je spremnost za dalje unaprJeđenje tradicionalno dobrih međudržavnih odnosa. 

Razgovor je bio prilika i za razmjenu mišljenja o unutrašnjim političkim kretanjima u obje zemlje, kao i o temama od regionalnog i globalnog značaja, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније