Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

20. 02. 2017. 08:37 >> 08:13
6

VUKOVIĆ PORUČIO

Opozicija da shvati da je DPS dio rješenja

DF će, do ulaska Crne Gore u NATO, nastaviti pokušaje delegitimizacije i destabilizacije političkog sistema smatra politički analitičar Ivan Vuković. Na ostatku opozicije je da odluči da li će nastaviti da slijedi DF ili će konačno uvažiti činjenicu da je prevazilaženje političkih podjela moguće jedino ukoliko je DPS dio rješenja, ocijenio je Vuković. profesor na Univerzitetu Crne Gore i predavač na Univerzitetu Džordž Vašington.

 

Komentarišući najavljeni bojkot opozicije u Nikšiću, Vuković za Pobjedu kaže da jeta odluka neočekivana imajući u vidu djelovanje opozicije nakon oktobarskih izbora.

“S izuzetkom DF-a, opozicija je povratak u parlament uslovila upravo okončanjem istrage o terorističkom napadu planiranom za dan izbora. Umjesto da, sljedstveno tome, pozdrave djelovanje nadležnih organa i činjenicu da bi taj slučaj uskoro mogao dobiti sudski epilog, opozicionari optužuju tužilaštvo za svjesno i političkim razlozima motivisano podizanje tenzija u Crnoj Gori. S druge strane, teško je oteti se utisku da je odluka o bojkotu izbora u Nikšiću samo nastavak političke prakse lišene principijelnosti i osjećaja odgovornosti za ukupno stanje u državi. U suprotnom, kako je moguće objasniti nepodijeljenu podršku opozicionih stranaka ranijim akcijama istog tužilaštva koje su, između ostalog, rezultirale procesuiranjem visokih funkcionera DPS-a uoči nedavnih izbora?”, ocjenjuje Vuković.

On smatra da opozicija cijeni institucije samo kad presuđuju I govore u njihovu korist.  

“Kako je moguće objasniti stav jednog opozicionog lidera da parlament istovremeno može biti legitiman i nelegitiman, zavisno od toga kako o povjerenju Vladi glasaju njegovi poslanici? Ili objasniti djelovanje drugog opozicionog lidera koji s pravom doživljava predsjedavanje PS OEBS-a kao krunu svoje političke karijere i svojevrsni izvor političkog autoriteta, dok istovremeno ignoriše zaključke predstavnika ove organizacije u Crnoj Gori o tome da su oktobarski izbori bili fer i slobodni? Kako je, i mimo OEBS-a, moguće objasniti da se 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori dogodio „državni udar“, a da je u Kotoru i Budvi to bio sasvim običan dan? Kako je moguće objasniti situaciju u kojoj rezultate izbora ne priznaju one političke snage koje su se prethodno proglasile pobjednicima na tim izborima, nudeći trećoj partiji koalicionu, a onda i podršku za formiranje manjinske vlade?Konačno, kako je moguće iskazivati podršku evropskoj integraciji Crne Gore i, u značajnom dijelu, bazirati političku argumentaciju na izvještajima EU o napretku, a zanemarivati ocjene Brisela o neodrživosti bojkota parlamenta? Bojim se da bi se, na simboličkoj ravni, ovakva politička logika najslikovitije mogla izraziti anegdotom o poglavici jednog afričkog plemena koji je, na molbu da objasni razliku između dobra i zla, navodno odgovorio: `Zlo je kad susjedno pleme nas opljačka i siluje naše žene, a dobro je kad mi to uradimo njima`“, zaključuje Vuković.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније