Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

RTCG

21. 02. 2017. 21:04 >> 20:43
6

GRAĐANSKA OPOZICIJA

Sačekati kraj istrage

To što se o ruskom uticaju na politička dešavanja priča, ne samo u Crnoj Gori već mnogo šire, za takozvanu građansku opoziciju nije neočekivano, ali ipak smatraju da treba biti oprezan u optuživanju dok postupak ne završi onaj ko ga je i otpočeo – tužilaštvo. Međutim, poručuju da i kada taj postupak bude okončan, bez raspisivanja novih izbora se neće vratiti u parlament.

U Demosu upućuju na oprez zbog toga šo postoje indicije o umiješanosti Rusije u politička deasvanja u našoj zemlji ali i što postoje odgovori koji kažu da ne postoje.

"Racionalno je sačekati kraj istrage i zvanične verzije. Ne treba trčati sa optuživanjem, to je vrlo neodgovorno i avanturistički. Ta antiruska kampanja ovdje je prisutna i ranije. Nije bilo državnog udara kada je (Filip) Vujanović napravio gaf da ne ode na proslavu godišnjice borbe protiv antifasizma", kazao je lider Demosa, Miodrag Lekić.

On je kazao da u njegovoj partiji prihvataju svaku verziju, pod uslov da je tačna.

"Međutim, na potezu je vlast. Cijeli svijet se ovih dana bavi državnim udarom. To je krupna stvar. Vlast treba da shvati da pod tim okolnostima, održani izbori na dan kada je planiran državni udar ne mogu biti regularni", ističe Lekić.

SDP pozdravlja otvaranje krivičnog postupka u kom će se dokazati puna istina o svemu onome što se dešavalo 16. oktobra i o potencijalnoj umiješanosti Rusije.

"Činjenica je da je SDP uvijek ukazivao da je Rusija sve ovo vrijeme bila opstruktor nastojanja Crne Gore postane članica NATO saveza i u ono vrijeme kada je DPS imao najbližu saradnju sa Rusijom, sa vrhom ruske države, sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom, sa kojom je sklopio politički sporazum", kaže Ivan Vujović iz SDP-a.

Funkcioner Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, poručuje da "nama ne trebaju ni Dejli Telegraf ni ti bilo ko da nam kaže što se dešavalo u Crnoj Gori".

"To je dužan da uradi onaj ko je pokrenuo taj postupak, a to je specijalni državni tužilac", poručuje Neđeljko Rudović iz Ure.

Demokrate podsjećaju na uslove pod kojim će se vratiti u parlament.

"Prvi je da se u 2018. istovremeno sa predsjedničkim izborima održe i parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Zatim, da se do kraja pravno politički dovecde do samog kraja afera 'državni udar' bez bilo kakvog političkog uticaja specijalnog tužioca na sudski proces i treći uslov je da se stvore uslovi za slobodne i fer izbore", navodi Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore.

I Neđeljko Rudović ističe da i URA traži nove izbore.

"Mi tražimo od DPS da prihvati organizovanje novih izbora i da se oko tih izbora i uslova za organizovanje povede dijalog nakon toga ukoliko se ti uslovi ispune moguće povratak opozicije u Skupštinu", kaže Rudović.

Prilog Tatjane Debeljević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније