Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

06. 03. 2017. 19:35 >> 19:11

NUHODŽIĆ - DEL MONAKO

CG i Italija nastavljaju saradnju

Crna Gora i Italija, na temelju dugogodišnjeg tradicionalnog partnerstva, nastavljaju saradnju u svim oblastima od obostranog interesa, konstatovali su ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i italijsnaki ambasador Vićenco Del Monako.

Nuhodžić je, kako je saopšteno, izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Vlada Italije pruža evropskim i NATO integracijama Crne Gore, naglasivši da su dvije države potpisale i određene bilateralne sporazume koji predstavljaju kvalitetnu osnovu za dalje unaprjeđenje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova. Ukazao je na značaj ekspertske pomoći koju Italija pruža ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, posebno na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

"S tim u vezi, pohvalio je angažovanje italijanskih eksperata koji su dali veliki doprinos unaprjeđenju profesionalnih kompetencija policijskih službenika za vođenje istraga", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka. 

U nastavku, saopštio da je pokazatelj kvalitetne saradnje i planirana donacija dvije pomorske jedinice za obalno patroliranje od strane Lučke kapetanije – Obalske straže Republike Italije, iskazujući spremnost crnogorske strane za potpisivanje Sporazuma o podršci kapacitetima za monitoring morskih prostora u cilju obezbjeđivanja sigurnosti ljudskih života na moru i sigurne plovidbe. 

Takođe, pozdravio je uspješnu implementaciju Protokola o saradnji tokom turističke sezone 2016. godine sa Odjeljenjem za javnu bezbjednost MUP-a Italije, i učešće pripadnika italijanske policije, zajedno sa službenicima Uprave policije Crne Gore, u aktivnostima na planu sprječavanja kriminaliteta tokom ljetnjeg perioda.

Ambasador Del Monako je istakao da dvije države ostvaruju intenzivne i sadržajne bilateralne odnose. Pozdravio je napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, što predstavlja poruku snažne opredijeljenosti države u pravcu ostvarenja strateških spoljnopolitičkih ciljeva. 

"U kontekstu aktuelnih bezbjednosnih izazova, ambasador Del Monako je naglasio važnost zajedničke saradnje na polju granične sigurnosti i upravljanja migracijama. Govoreći o projektu IPA 2013 "Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima", koji realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije, a čija je regionalna kancelarija otvorena u Podgorici, Del Monako se saglasio sa Nuhodžićem o važnosti razmjene iskustava i dobrih praksi", navodi se u saopštenju. 

Del Monako je potvrdio spremnost Italije da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori, kroz sprovođenje zajedničkih projekata finansiranih od strane Evropske unije, koji imaju za cilj unaprjeđenje vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније