Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 04. 2017. 15:01 >> 14:40
10

BOŠKOVIĆ - KRSTIČEVIĆ

Iskustva Hrvatske značajna za CG

Ministar odbrane Republike Hrvatske Damir Krstičević tokom razgovora sa crnogorskim kolegom Predragom Boškovićem koji boravi u posjeti toj zemlji, istakao je zadovoljstvo skorim priključenjem naše države Alijansi što će po njegovim riječina otvoriti novo poglavlje bilateralne saradnje Crne Gore i Hrvatske.

Bošković je tom prilikom istakao veoma dobru saradnju, kako je kazao, dvije prijateljske susjedne zemlje koja se konstantno unaprjeđuje i nadograđuje i kroz brojne aktivnosti dva ministarstva odbrane.

"On je ukazao na značaj zajedničkog učešća crnogorskih i hrvatskih vojnika u misiji'Odlučna podrška' u Avganistanu, kao i saradnje dvije zemlje u okviru regionalnih inicijativa Jadranska povelja (A-5) i SEDM. Naglasio je da se Republika Hrvatska pozicionirala kao vodeća nacija u prenosu iskustava u približavanju Crne Gore evroatlantskim integracijama, koja su od nemjerljivog značaja našoj državi u izgradnji sopstvenih odbrambenih sposobnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva odbarane.

Uz podsjećanje da je Hrvatska od početka bila veliki zagovornik ulaska Crne Gore u NATO, Krstičević je iskazao zadovoljstvo što će naše dvije zemlje uskoro biti za zajedničkim stolom u Alijansi.

"To, po njegovim riječima, predstavlja osnovu za otvaranje novog poglavlja bilateralne saradnje, pogotovo u vrijeme aktuelnih bezbjednosnoh izazova, koja stavljaju imperativ jačeg povezivanja i nalaženja zajedničkih odgovora. On je izrazio snažnu podršku i putu Crne Gore prema Evropskoj uniji, kao i spremnost Hrvatske da podijeli svoja iskustva iz pristupnih pregovora za članstvo u EU, posebno u oblasti Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se složili da je najbolji model za stabilizaciju i prosperitet susjedstva nastavak evropskih i evroatlantskih integracija, a da je stabilnost Jugoistočne Evrope jedan od prioriteta, s obzirom na izazove sa kojima se suočava.

Dva ministra potpisala su i Sporazum o školovanju kadeta Ministarstva odbrane Crne Gore u Republici Hrvatskoj na dodiplomskim studijama „Vojno vođenje i upravljanje“ i „Vojno inžinjerstvo“ Univerziteta u Zagrebu.

Tokom zvanične posjete Zgrebu ministar Bošković se susreo i sa predstavnicima Odbora za bezbjednost Hrvatskog sabora. "Tom prilikom istaknuta je dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane.

"Ministar je sa saradnicima obišao i fabriku naoružanja “HS Product” u Karlovcima. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih proizvođača koji, sa preko 1.700 zaposlenih, proizvodi više od 100 različitih pištolja i puški, čiji su modeli četiri puta proglašeni za "pištolj godine" na američkom tržištu", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније