Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

06. 02. 2024. 06:40 >> 07:05
Čitaj mi:

BEZ POMAKA

Kasarna ostala u magli i obećanjima, zemljište zarasta u korov

Da li će nekada od projekta izgradnje vojne kasarne u Andrijevici, koji je od strane Demokratske partije socijalsita prije promjene državnih vlasti, izborno eksploatisan kao kapitalni i razvojni, pa čak i otkupljeno zemljište za te namjene, biti nešto, tri i po godine kasnije nema nikakvog odgovora.

Zapravo, zna se da je bivša ministarska odbrane u prvoj Vladi nakon političkih promjena, Olivera Injac, prije tri godine, odgovarajući na poslanička pitanja jasno dala do znanja da lokacija Prljanije nije pogodna za tu namjenu, odnosno da se poslije novih planskih dokumenata evenutalno može tražiti nova lokacija, “pošto postojeća to nije”.

Ono što se danas ispostavlja kao ozbiljan problem je to što su tadašnje vlasti na čelu sa bivšim ministrom Predragom Boškovićem otkupile, odnosno eksproprisale zemljište, i to ne baš po jeftinim cijenama.

Za ovaj grandiozno zamišljeni objekat, čija je vrijednost procijenjivana na oko 17 miliona eura, nikada nije postavljen ni kamen temeljac, iako je kasarna već imala i naziv “Vovoda Miljan Vukov”.

Aktuelni predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP) ističe da iz sadašnje Vlade još uvijek nijesu dobili precizan odgovor kakva je dalja sudbina obećane kasarne.

“Tražili smo da nam iz Vlade kažu šta će biti sa projektom koji je predviđao izgradnju kasarne nadomak Andrijevice. Međutim, precizan odgovor još uvijek nijesmo dobili. Sigurno da ove godine od kasarne neće biti ništa, jer, kako smo obaviješteni, državnim budžetom nijesu predviđena sredstva za ovu namjenu. Suština je u tome da ovaj projekat nije u nadležnosti lokalne uprave” - rekao je Ćulafić.

Nije bez značaja podsjetiti da je u vrijeme bivše Jugoslavije i potom zajedničke države Srbije i Crne Gore, Andrijevica bila značajno vojno sjedište. Tu je bila jedna velika kasarna, a zatim još nekoliko manjih kasarni i karaula u graničnom pojasu prema Albaniji.

Za tim vremenima danas u Andrijevici svi žale, jer je vojska održavala infrastrukturu, ali isto tako i zapošljavala značajan broj lokalnog stanovništva. Sve te kasarne, osim one u Jošanici koja je međunarodnim sredstvima pretvorena u hostel i takozvani “Avanturistički centar Mojan, danas su u fazi poptune zapuštenosti i propadanja.

Zato priča o ponovnom otvaranju kasarne u ovoj varošici nije bila bez odjeka i reakcija. Od onih koji su kritikovali, do drugih, realnijih pogleda, koji su se radovali, očekujući da će dvjesta vojnika maloj varošici vratiti život i koliko toliko zaustaviti zabrinjavajuće migracije.

Iz partija koje su poslije promjena od 2020. godine na vlasti i u ovom gradu navode da hitno treba ispitati kako su radili „fantom“ vojnici, odnosno kako je prethodna vlast uoči avgustovskih izbora izbora davala rješenja svojim pristalicama za rad u kasarni od koje nema ništa.

U Andrijevici se pričalo i kako su pojedina lica uoči prošlih izbora dobila rješenja za rad u ovom objektu. Procurela je informacija da su neka lica dobijala određene nadoknade za poslove koje ne obavljaju, odnosno za rad u zgradi i na poligonima kojih nema.

“Sve ovo bi nadležne državne institucije morale da ispitaju i provjere. Moralo bi se ispitati kako i pod kojim uslovima je kupljeno zemljište i ko je odlučio da se to zemljište kupi, a da se onda procjenom dođe do zaključka da ta lokacija apsolutno iz bezbjednosnih razloga ne odovara za te namjene” – kažu u Andrijevici.

Četrdeset pet hiljada kvadratnih zemljišta za potrebe gradnje kasarne, na lokaciji koja se prostire pored rijeke Kraljštice i samog magistalnog puta Berane – Andrijevica, zarasta u korov i podsjeća na to da bi neko morao da snosi odgovornost zbog bačenog novca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније