Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

30. 05. 2017. 17:40 >> 17:18
3

BRAJOVIĆ SAOPŠTIO

Preporuke misije OEBS-a dragocjen savjet

Preporuke posmatračke misije OEBS/ODIHR vlast doživljava kao dragocen savjet i podršku jačanju demokratskih procesa, saopštio je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović.

 

On je danas razgovarao sa delegacijom OEBS/ODIHR koju je predvodio šef posmatračke misije koja je nadgledale posljednje parlamentarne izbore, Roman Jakič.

Brajović je, kako je saopšteno iz parlamenta, naglasio da crnogorske vlasti dijele mišljenje da je Konačni izvještaj posmatračke misjie realan, objektivan i pozitivan.

On je istakao da je Crna Gora s pažnjom razmotrila preporuke iz finalnog izvještaja, te naglasio spremnost da nadležni organi nastave sa unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva.

„Sastanak sa delegacijom ODIHR-a i gospodinom Jakičem vidim kao nastavak naše izvanredne saradnje. Razgovarali smo o unapređenju izbornog procesa, primjeni preporuka iz Izvještaja posmatračke misije. Moram da naglasim da preporuke ne doživljavamo kao kritiku već kao dragocjeni savjet i podršku u onome što jeste zadatak našeg društva i čemu smo posvećeni, a to su jačanje vladavine prava i insitutucija sistema, kao i snaženje demokratskih procesa u cjelini“, naveo je Brajović.    

Na sastanku je naglašena spremnost ODIHR-a da ohrabri i ponudi svoju ekspertsku pomoć u realizaciji preporuka iz Izvještaja.

„Izraženo je takođe očekivanje proaktivnog pristupa institucija zaduženih za sprovođenje izbornog procesa imajući u vidu da kao direktni akteri izbornog procesa mogu najefikasnije uočiti nedostatke u praksi. Iskazano je zadovoljstvo zbog spremnosti da se usvoje preporuke, kako one koje je moguće otkloniti u relativno kratkom roku, tako i one iz domena izmjene zakonodavstva koje zahtjevaju duže vremenske rokove“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o kontinuitetu saradnje, kako se dodaje, predstavnici ODIHR-a podsjetili su na činjenicu da su od svih država bivše Jugoslavije, tokom 90-ih godina jedino u Crnoj Gori imali otvorenu kancelariju za rad.

„Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što će se delagacija ODIHR-a tokom dana u Skupštini Crne Gore sastati sa većinom poslaničkih klubova parlamentarnih stranaka, kako iz vladajuće većine tako i iz opozicije“, navodi se u saopštenju.

Saradnja s MUP-om na realizaciji preporuka

Delegacija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR)  posjetila je danas i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi predstavili konačni izvještaj i preporuke  posmatračke misije i ponudili ekpertsku pomoć u daljem unapređenju izbornog procesa.

Državni sekretar Dragan Pejanović je, kako je saopšteno iz MUP-a, izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku koju ta organizacija pruža tom resoru u sprovođenju reformskih procesa, jačanju policijskog integriteta i edukaciji policijskih službenika.

„Uvažavajući značaj donijetih preporuka istakao je da je MUP posvećeno radio na realizaciji obaveza iz izbornih zakona i kvalitetnoj implementaciji novog sistema za elektronsku identifikaciju birača, koji je primijenjen na parlamentarnim izborima u oktobru 2016.godine“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Pejanović je zahvalio za, kako je naveo, humanu dimenziju OEBS-a koju personifikuje Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i pomoć koju pruža u praćenju i unaprjeđenju izbornog procesa i njegove implementacije.

„Naročito je istakao da će OEBS  (OSCE/ODIHR) u Ministarstvu unutrašnjih poslova i u narednom periodu imati ozbiljnog i pouzdanog partnera. Predstavnici Delegacije su izrazili zadovoljstvo zbog uspješne saradnje kao i očekivanje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže napore kako bi sprovođenje izbora bilo što usklađenije sa zalaganjima OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama, posebno u dijelu zaštite ličnih podataka, odnosno obima ličnih podataka koji su dostupni shodno važećem Zakonu o biračkom spisku. U tom svjetlu ohrabrili su druge institucije da budu proaktivne u dopunjavanju zakonskih okvira“, navodi se u saopštenju.

Sastanak je takođe bio prilika da se predlože budući modeli saradnje kroz koje bi se zajednički radilo na kvalitetnoj i efikasnoj implementaciji preporuka iz konačnog izvještaja iz nadležnosti MUP-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније