Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

17. 07. 2017. 12:02 >> 14:36
9

MARKOVIĆ I AL NAHIJAN

CG bezbjedna za investicije iz UAE

Crna Gora je sigurna i bezbjedna država za investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE, šeikom Abdulahom bin Zajedom bin Sultanom Al Nahjanom.

 


Sagovornici su saglasni u ocjeni da su bilateralni odnosi Crne Gore i UAE odlični te da ima prostora za dalje jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma.

U tom kontekstu, predsjednik Marković je istakao važnost uspostavljanja avio linije između Dubaija i Tivta kao i nastavak saradnje po pitanju vizne liberalizacije. Zajednički je konstatovano da bi bilo korisno uspostavljanje mješovitih komisija koje bi radile na pospješivanju ekonomske saradnje.

Podsjetivši da je 5. juna Crna Gora postala članica NATO-a, premijer Marković je istakao da naša država svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji i konstatovao da je cilj da se pregovori završe u narednih pet godina. Šeik Al Nahjan je pozdravio ovakvo opredjeljenje Crne Gore i posebno pohvalio odlične odnose koje imamo sa država regiona, konstatujući to ohrabrujućim za strane investitore.

Ističući da nema jedinstvene Evrope bez Zapadnog Balkana, kao ni stabilnosti Unije bez stabilnog regiona, predsjednik Marković je naveo da Crna Gora sebe vidi u EU, bez obzira na to kako ona bude izgledala ubuduće.

U kontekstu razgovora o miru i stabilnosti, istaknut je značaj borbe protiv svih vrsta ekstremizma i radikalizma i jačanja saradnje nadležnih službi u toj oblasti. Sagovornici su takođe razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Persijskom zalivu.

S Al Nahijanom je danas razgovarao i predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, koji je iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intezivnim odnosima dvije države u svim oblastima.

Ocijenio je da je njegova posjeta januara ove godine UAE, kada se sreo sa Krunskim princom, predsjednikom Vlade i predsjednicom Parlamenta bila potvrda bliskih odnosa dvije države ali i podsticaj za korišćenje prostora za novu saradnju.

Vujanović je iskazao je posebno zadovoljstvo saradnjom u oblasti ekonomije, visoko ocjenjujući sve investicije iz UAE ubijeđen da će one biti preporuka novim investitorima.

"Za ukupnu saradnju od posebnog značaja je uspostavljanje direktne avio linije između dvije države koja će olakšati komunikaciju i unaprijediti saradnju naročito u oblasti turizma", saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Al Nahijan je čestitao Crnoj Gori članstvo u NATO i liderstvo u pristupanju EU, označavajući Crnu Goru primjerom u regionu i pouzdanim partnerom njegove države.

"Iskazao je očekivanje daljeg unapređenja saradnje uvjeren da u svim oblastima postoji prostor za to", navodi se u saopštenju nakon sastanka Vujanovića i Al Nahijana.

Ranije danas Al Nahijan se sastao sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem. Tom prilikom su ukazali na potrebu daljeg unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti investicija i turizma.

Ministar Darmanović saopštio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati jedan od najznačajnijih investitora u Crnoj Gori.

"Radujemo se realizaciji investicionih projekata, prvenstveno na mirnu Porto Montenegro i Kapital Plazu. Zadovoljan sam uspostavljanjem avionske linije Dubai-Tivat", rekao je Darmanović, nakon susreta sa Al Nahjanom.

Darmanović je rekao da će sa zadovoljstvom nastaviti unapređenje saradnje u oblasti investicija i turizma.

Gost iz Emirata se zahvalio na gostoprimstvu i posvećenosti jačanju veza Crne Gore i UAE.

"Veoma su vitalni interesi da i dalje unapređujemo saradnju", kazao je Al Nahijan.

Crnoj Gori je čestitao i članstvo u NATO savezu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније