Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 06. 2013. 13:29 >> 13:29
5

O LAKUŠIĆU I ČELEBIĆU

SUBNOR: Ponižena Trinaestojulska nagrada

Odlukom žirija da Trinaestojulsku nagradu dobiju Ilija Lakušić i Gojko Čelebić grubo je prekršen Zakon o nagradi i ona je ponižena, smatraju u savezu Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Oni su ocijenili da Trinaestojulska nagrada, kao najveće državno priznanje, treba da se dodjeljuje autorima koji afirmišu crnogorsku državnost, kulturu i umjetnost.

"Trinaesti jul, Dan ustanka crnogorskog naroda, istovremeno i Dan državnosti Crne gore obavezuje nas na to, ali sa ovogodišnjom dodjelom nagrada to nije slučaj. Dvojica dobitnika su uporni borci protiv države Crne Gore, negatori crnogorske države i naroda", smatraju iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, Lakušić i Čelebić poznati su po ukidanju institucija i udruženja od posebnog interesa za afirmaciju crnogorske kulture i umjetnosti.

"Umjesto da im se to ne zaboravlja – nagrađuju se najvećim državnim priznanjem i izjednačavaju se sa brojnim dobitnicima koji su u ime časti, ponosa i obraza Crne Gore izazvani da ga se odriču", kaže se u saopštenju.

U Udruženju smatraju da se od odgovornosti ne mogu amnestirati ni nadležni državni organi.

"Protestujemo protiv takve odluke žirija, ali dio odgovornosti snose i državni organi i državnici koji sa strane posmatraju djelovanje brojnih i sve agresivnijih neprijatelja Crne Gore, negatora NOB-a i rušitelja međukonfesionalnog suživota i sklada u Crnoj Gori" , navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније