Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 07. 2013. 15:39 >> 15:39

POZITIVNA PROTIV ZAKONA

Vlada bi da zaštiti privatne fakultete

Novi Predlog Zakona o visokom obrazovanju predstavlja veliki korak nazad u odnosu na postojeća rješenja i njegovo usvajanje u ovom obliku bi sasvim izvjesno nanijelo dugoročnu štetu državnom univerzitetu, navodi se u reagovanju Pozitivne Crne Gore.

Po tom zakonskom rješenju sam Univerzitet ostaje bez vizije i jasne projekcije kuda će ići naše visokoškolsko obrazovanje, kaže poslanik Pozitivne Srđan Perić.

„Jedina intencija koja se jasno može prepoznati jeste da se predloženim zakonskim tekstom teži, da putem instituta javno-privatnog partnerstva, obezbijedi sigurnost za privatne ustanove visokog obrazovanja, a da se Univerzitet Crne Gore stavi u drugi plan. Dakle, primjenom ovakvog zakona bi se sasvim izvjesno državni univerzitet stavio u neravnopravan položaju u odnosu na privatne, što bi u samo nekoliko godina moglo da uzrokuje njegovu potpuno marginalizaciju“, kaže Perić u izjavi za medije.

On ipak kaže da nije sporno da privatni univerziteti rade i da, ukoliko imaju bolje rezultate, i upisuju više studenata i da budu u ravnopravnoj utakmici.

„Međutim, nikako nije dobro da državni univerzitet bude pod konstanim ograničenjima koja ga sputavaju kako u finansijko-organizacionom tako i u naučnom djelovanju. Podsjećam javnost, da samo nekoliko dana nakon što je demantovano da neće biti umanjenja zarada, na pojedinim fakultetima Univerziteta Crne Gore nastavno osoblje protestvuje zbog neisplaćivanje naknada i honorara“, zaključio je Perić.

Spornim smatra i prijedlog da Savjet za visoko obrazovanje imenuje i razješava Vlada.

„Prije svega, ako znamo da ovo tijelo ima široke ingerencije, time se posredno urušava autonomija univerziteta. U tom smislu je ovo rješenje ide nekoliko koraka iza rješenja u okruženju“, poručio je Perić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније