Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

25. 12. 2017. 08:37 >> 08:12
1

JANJIĆ O IZJAVI FICA

Preko naših leđa bi da riješe svoje probleme

Šaljući zabrinjavajuće poruke o krizi na Balkanu pojedine evropske države, naročito Slovačka i Češka, zapravo samo prave alibi za svoje unutrašnje krize i pokušavaju da, preko naših leđa, rješavaju probleme svoje prošlosti i pripadanja ruskom bloku, smatra analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

On je na taj način, u razgovoru za Pobjedu, prokomentarisao nedavnu poruku slovačkog premijera Roberta Fica da je nekim državama u regionu važno ponuditi evropsku perspektivu jer je "Balkan ponovo počeo da gori".

"To je dramatizacija koja samo donekle ima utemeljenje u realnosti. Tako da ja ne znam o čemu oni pričaju, ali znam šta njih muči. Pa njih muči Rusija, naročito Slovake i Čehe, i sad bi preko naših leđa da rješavaju probleme svoje prošlosti i pripadanja tom ruskom bloku", ističe Janjić.

Ovaj analitičar procjenjuje i da je percepcija Zapada o krizi na Balkanu već duže vrijeme potpuno pogrešna i objašnjava da ovaj region trenutno nema nijedan otvoreni konflikt.

"Ko je taj koji sada na Balkanu može da bude stavljen u tu ulogu? Po meni jedino Srbija i Albanija. Ako to poredimo sa 90-im kada su svi bili u igri, onda je to veliki napredak. Drugo, ako uzmemo realne pokazatelje, čak ni Srbija ni Albanija više nijesu spremne da ponove devedesete", smatra Janjić.

Ističe da u kontekstu krize na Balkanu možemo govoriti samo o nastavku mržnje iz 90-ih godina i to samo zato što na vlasti i dalje imamo političare iz 90-ih.

"I to upravo zahvaljujući politici koju je vodio Zapad prevelikim oslanjanjem na izbore i premalim doprinosom Haškom tribunalu i podršci zemljama razrušenim ratom. Kad govorimo o Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu oni nijesu uradili ništa da nadoknade štetu koju su napravile sankcijama, a upravo su sankcije razorile društvo. EU je prva uvela sankcije. Dakle, tu ima te bahatosti, a i opšte je poznato da nema balkanizacije bez velike sile. Mi trenutno imamo međusobnog nepovjerenja i kriznih tačaka, ali isto tako imamo i puno pozitivnih događaja. Pa pogledajte samo koliko je zemalja u međuvremenu ušlo u EU i NATO", navodi Janjić.

Ovaj analitičar smatra i da Evropu u ovom trenutku, daleko više od Balkana, treba da brinu sopstvene članice poput Mađarske, Poljske i Češke.

"A da ne kažem da mi svi treba da brinemo zbog neonacizma u Njemačkoj, nove vlade u Austriji i novog fašizma u Mađarskoj. Kad se napravi takav raspored njima idealno dođe da nađu neke partnere na Balkanu i probaju ponovo, kao 90- ih, da Balkan za njih ratuje", priča Janjić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније