Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 02. 2018. 11:33 >> 11:32
5

DEMARKACIJA

Zogović: Neko obmanjuje javnosti

Različito tumačenje sporazuma o demarkaciji granice s Kosovom pravno i praktično je neodrživo, ako se radi o istom aktu, i u perspektivi može dovesti do ozbiljnih tenzija, saopštio je poslanik DF-a, Milun Zogović.

"Dok crnogorski zvaničnici tvrde da su u pitanju isključivo minimalne tehničke korekcije pri demarkaciji, Ramuš Haradinaj ističe kako izmjena Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma, podrazumijeva ponovno razmatranje i korekciju granice. Evidentno je da neko obmanjuje javnost, jer se radi o dijametralno suprotnim stavovima", saopštio je Zogović.

"Da podsjetimo, crnogorski Parlament je ratifikovao originalni Sporazum potpisan u Beču 2015. godine, ne uključujući sporazum Vujanović-Tači, dok Haradinaj tvrdi da Vlada kosmetskoj skupštini upućuje novi zakon koji će uključiti sporazum Tači-Vujanović i tu nastaje opšta pravna konfuzija zbog nemogućnosti jednostranog mijenjanja bilateralnih ugovora, i situacije da su parlamenti usvojili različite akte. Ako Priština na ovaj način izmijeni Sporazum iz Beča i crnogorski Parlament će morati da se pozabavi novim okolnostima i da poslednju riječ, jer ako se radi o Sporazumu, i Priština i Podgorica moraju usvojiti isti dokument", kaže on.

Navodi onda su "potpuno nejasni motivi zvanične Podgorice za učešće u kreiranju ovakve konfuzije, kada su relevantne međunarodne adrese bile eksplicitne da nema mijenjanja granica a crnogorski zvaničnici uporno isticali da je to završena stvar".

"Sporazum Vujanović-Tači, u velikom mijenja poziciju Crne Gore, a rizikuje i promjenu stava medjunarodnog faktora po ovom pitanju. Međunarodni faktor će vjerovatno uvažiti i podržati spremnost crnogorskog rukovodstva da na svoju štetu koriguje granice. Dobrovoljnom pristanku naše vlasti na korekciji granica na sopstvenu štetu, morala najmanje prethoditi korekcija zdravog razuma, i nema motiva kojim se ovo može opravdati. Demokratski front svakodnevno upozorava da je Crna Gora teško ugrožena djelovanjem aktuelnog režima, jer je izdaja postala njihovo prirodno političko stanje, što je i dovelo do toga da neko planira da djelove Crne Gore otvoreno predaje lažnoj državi Kosovo", saopštio je Zogović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније