Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

24. 07. 2018. 11:18 >> 11:31
14

ORBAN PORUČIO

Crna Gora bi već sjutra mogla u EU

Crna Gora je spremna za članstvo u EU i mogla bi već sjutra da postane članica Unije, da za to postoji politička volja, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Mogu odgovorno da kažem da je Crna Gora u suštini spremna za članstvo u EU, ne prihvatam mišljenje da pred članstvom Crne Gore postoje bilo kakve političke ili ekonomske prepreke, Crna Gora bi mogla da bude primljena u EU sjutra ili prekosjutra, samo da postoji politička volja", kazao je Orban, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem u Podgorici.

Orban je poručio i da je Evropskoj uniji potrebna Crna Gora.

Premijer Marković, je poručio da su odnosi dvije države na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO-u, saradnjom po pitanju EU, i u konstantnom usponu, kada je riječ o potencijalima u ekonomskoj saradnji.

Pozdravio je interes Mađarske da promoviše ekonomsku saradnju dvije države.

"Mađarski investitori su dobrodošli. Crna Gora je svakog dana privlačnija za kompanije iz čitavog svijeta i posebno se radujemo kada naši partneri, kao što je Mađarska to prepoznaju i koriste u obostranom interesu", poručio je Marković.

Marković: Nema razloga za žice na granicama

Govoreći o migrantskoj krizi, Marković je rekao da je Crna Gora spremna za odbranu granice od eventualno većeg priliva migranata, navodeći da još ne postoje razlozi za postavljanje žice na granici sa Albanijom.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora 2015. napravila plan kao odgovor na migrantsku krizu. 

Tada smo, kako navodi premijer izbjegli rizik, taj plan je kativiran u posljednje vrijeme, kada su sve češći ilegalni ulasci migranata preko Albanije.

"To još nije situacija koja nas zabrinjava, ali svi timovi koji su definisani tim planom su spremni za eventualno otvaranje rute preko Albanije prema Crnoj Gori, za odbranu Crne Gore i njene granice", naveo je premijer.

Kazao je i da je Vlada zahvalna Mađarskoj na donaciji spiralne žice za pokrivanje 25 kilometara državne granice.

"Zavisno od situacije na terenu i od opasnosti za Crnu Goru, se može desiti da upotrijebimo i tu pomoć. Za sad ne postoje razlozi za to", poručio je Marković

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније