Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

01. 11. 2018. 10:42 >> 15:08
32

BEĆKOVIĆ

"Nijesam dobio rješenje o zabrani ulaska"

Književnik Matija Bećković saopštio je da nije dobio rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

Dnevne novine "Dan" su danas objavile da je Uprava policije donijela rješenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i Bećković zabranjuje ulazak u Crnu Goru jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost države.

Bećković je agenciji MINA kazao da je iz medija čuo da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru i da nikakvo rješenje nije dobio.

"Ako je to istina, ne znam da li se odnosi na mene živog ili mrtvog, pošto sam namjeravao kad umrem da živim u Crnoj Gori", rekao je Bećković.

Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je "Danu" iz Granične policije.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih bezbjednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori Bećković.

Antić: Počastvovan sam zbog zabrane

Istoričar Čedimir Antić rekao je da je počastvovan zbog odluke crnogorskih vlasti da mu zabrani ulazak u Crnu Goru i poručio da će doći u tu državu kada ga narod pozove.

Antić je Tanjugu kazao da je zabrana Uprave policije Crne Gore za njega očekivana, dodajući da poseban problem kod ove zabrane, kako je istakao, njena izuzetnost.

"Nijesmo vidjeli od '45. naovamo da se ljudima, koji su intelektualci i rade svoj posao, na ovaj način zabranjuje ulazak", smatra Antić.

On je poručio da će nastaviti sa svojim aktivnostima.

"U Crnu Goru ću doći kada me narod pozove, što će biti kada Milu Đukanoviću bude došao kraj", zaključio je Antić.

Raković: Učestvovaću preko društvenih mreža

Reakcije Srbije na odluku crnogorskih vlasti da zabrani ulazak u tu državu četvorici srpskih intelektualaca sigurno će biti oštre, ocijenio je istoričar Aleksandar Raković.

Raković je agenciji MINA kazao da je očigledno da je crnogorski režim njemu i trojici srpskih intelektualaca spremao klopku.

"Da nijesmo dobili informaciju koja je procurjela iz tih pravdoljubivih djelova crnogorske policije zadržali bi nas, kada dođemo zbog održavanja akademije, na aerodromu 24 ili 48 sati i bila bi nam ograničena sloboda kretanja", rekao je Raković.

Kako je naveo, frapiran je tim što premijer Duško Marković nije pričao istinu kada je govorio da ne postoje spiskovi i da će, ako budu postojali, biti javni.

"Ja sam frapiran tim što čovjek nije govorio istinu. Htio je da nam popusti pažnja, da dođemo u Crnu Goru i da nas na aerodromu stave u izolaciju", kazao je Raković.

Kako je saopštio, ne interesuje ga što mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, jer će, kako je dodao, učestvovati na skupovima na kojima je trebalo preko video bima i društvenih mreža.

"Nijesam iznenađen, ali čovjek se uvijek iznenadi kada vidi koliko je neko spremam da govori neistinu", naveo je Raković.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da Marković pokušao da četiri srpska intelektualca, jednog akademika i tri naučnika "namami" u Crnu Goru.

"Da nas tamo haspi, ili ko zna šta da radi. To je nevjerovatno", zaključio je Raković.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније