Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

28. 11. 2018. 20:05 >> 20:05
5

PREMIJER ZA RTCG

"Ne damo na nacionalno i državno dostojanstvo"

Ne damo na Crnu Goru i na njeno nacionalno i državno dostojanstvo, odakle god ta prijetnja dolazila, poručio je premijer Duško Marković u intervjuu za TVCG, dodajući da je sada jasno da problem nije u, kako je rekao, demokratskoj vlasti nego u istorijskim oponentima postojanja Crne Gore. Predsjednik Vlade je, između ostalog, govorio i o evropskim integracijama države, odnosu prema Podgoričkoj skupštini, susjedima, kao i prolasku bivšeg premijera Makedonije preko teritorije Crne Gore.

Premijer Duško Marković saopštio je da je obilježavanje vijeka od tzv. Podgoričke skupštine rezultiralo lavinom optužbi prema Crnoj Gori, kao i na njen istorijski rezultat - državotvornost, dodajući da to nije dolazilo od zvanične Srbije, nego od različitih grupa.

Marković je istakao da vlast nije ni branila organizovanje proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine.

"To znači da smo sigurni u sebe. Dobro je to naše opredjeljenje. Pokazalo se lice pojedinih, i kako gledaju na Crnu Goru. Oni govore da  more nije crnogorsko nego srpsko, da je Crna Gora srpska zemlja, ne poštuju zastavu, ponižavaju državne simbole. Neka to vide građani. Vidjeli smo gdje je sada problem, ne u ovoj demokratskoj i evropskoj vlasti, nego u istorijskim oponentima postojanja Crne Gore. Nećemo im dati prostor, jer je Crna Gora izrasla u zemlju koja ima društveni, politički, bezbjednosni i društveni potencijal", saopštio je Marković.

On je ocijenio da se Crna Gora uvijek ponašala dostojanstveno, te da će tako i ostati.

"Crna Gora, nijedan član Vlade, nije izgovorio ružnu riječ prema bilo kojem zvaničniku Srbije, a neće ni prema bilo kom drugom iz bilo koje druge države. To je naš manir i odraz demokratije i političke zrelosti. Zaista nećemo dozvoliti da naš nacionalni interes i identitet bude kreiran sa strane. Mi smo odgovorni za to. Razumijemo poziciju Srbije i njene probleme kroz koje sada prolazi", rekao je Marković, dodajući da Crna Gora nije ničiji neprijatelj, ali da neće dati na sebe i na nacionalno i državno dostojanstvo, odakle god ta prijetnja dolazila.

Marković se osvrnuo i na  2016. koja je, kako smatra, bila najizazovnija godina za Crnu Goru.

"U toj godini smo imali najgrublji, najdirektniji atak na državu i na njene institucije, njen politički sistem... Krajnji cilj je bio i gubitak, odnosno nestanak Crne Gore kao države. To je bila godina u kojoj se željela promijeniti politička volja građana, nedomokratskim putem, kako bi se zaustavila njena evropska i evroatlanska perspektiva. Rekao bih da je krajnji cilj bio i gubitak Crne Gore kao države i vraćanje  u njenu daleku, a nama tešku prošlost.", navodi premijer.

Marković odgovorio Zaevu

Marković je komentarisao i izjavu makedonskog kolege Zorana Zaeva, koji je prije nekoliko dana kazao kako se čudi da su četiri zemlje, prijatelji Makedonije, dozvolile bjekstvo bivšeg premijera te zemlje Nikole Gruevskog preko njihovih teritorija.

"Kako je prijateljska Makedonija dozvolila da Gruevski napusti Makedoniju. To nije obaveza naše, nego njegove zemlje. Gruevski je kroz Crnu Goru prošao na potpuno zakonit način, na osnovu ličnih dokumenata koje je imao. Ušao je u Crnu Goru i potom u Srbiju. U tom trenutku, prema podacima sa kojima je raspolagala Crna Gora, za Gruevskim nije bila raspisana potjernica, niti je bilo drugog interesovanja Makedonije. Neka se moj prijatelj Zaev pozabavi činjenicom zašto nije na vrijeme raspisana potjernica za Gruevskim, i kako je ušao u zemlju članicu EU bez pasoša, to pitanje se ne može postavljati Crnoj Gori," istakao je Marković.

CG bez dileme želi u Evropu

Predsjednik Vlade je, u intervjuu za TVCG, kazao i kako Crna Gora želi da bude dio Evrope bez obzira na to kako će ona izgledati nakon izbora 2019.

"Ne zato što bi bili u klubu, nego zato što želimo da pripadamo evropskim vrijednostima", rekao je Marković.

"Baš kao što mi ne dozvoljavamo da nam niko sa strane uređuje naše odnose, pa i putem izbora, tako treba da ostavimo prostor građanima Evrope da se opredijele samostalno o tome kakvu Evropu žele", ocijenio je Marković i dodao: 

"Vjerujemo u Evropu, naša evroatlanska orijentacija nije sporna, kako god Evropa bude uređena, nama je mjesto u Evropi i Vlada Crne Gore teži ka tome".

O medijskoj sceni

Osvrnuo se i na medijsku scenu u državi, poručujući da mora biti bolja, novinari sigurniji, kao i njihova imovina. 

"Pogledajmo na šta liči naše medijsko okruženje. Mi u Crnoj Gori nijesmo zabranili ni jedan tekst, ni jednu predstavu. Vlada, u ove dvije godine, nije imala ni jednu žestoku, ili grubu polemiku sa bilo kojim novinarom. Čak smo više ćutali nego što smo odgovarali na neistine o našoj politici, želeći na taj način da dajemo prostora da više razgovaramo, nego da se inatimo", istakao je on.

Marković je kazao i da Vlada u narednom periodu i kroz zakone koje priprema, planira da uradi sve da crnogorska medijska scena bude bolja, ali kako je ocijenio, i mediji moraju biti odgovorniji.

"Novinari treba da budu sigurni, bolje plaćeni, ne smiju da trpe pritisak, ni urednika ni politički pritisak. Spreman sam na tome da radim sa predstavnicima svih medija", zaključio je crnogorski premijer za TVCG.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније