Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 12. 2018. 13:28 >> 14:21
1

SDP I DEMOKRATE

Spriječiti konsultativno saslušanje o Vektri

Skupština Crne Gore ne treba da dozvoli konsultativno saslušanje o primjeni ugovora o koncesiji između Vlade i kompanije Vektra Jakić već treba ispitati koje su mjere nadležni organi preduzeli u cilju naplate poreskog duga ta kompanije, navode iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske Crne Gore.

SDP je pozvala predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da, kako se navodi u saopštenju, spriječi ponižavanje države Crne Gore i ne dozvoli da najveći poreski dužnik saziva i saslušava polovinu Skupštine i Vlade, umjesto da ga, dodaju, nadležni državni organi, primjenjujući zakon, privedu pravdi. 

Član predsjedništva SDP-a Bojan Zeković u saopštenju navodi da je za očekivati bilo da Skupština kroz radna tijela sasluša nadležne državne organe zašto godinama ne sprovode zakon i nijesu raskinuli ugovore i pokrenuli stečaj u Vektri zbog kršenja zakona i ugovornih obaveza. 

"Umjesto toga država će se postrojiti pred najvećim poreskim dužnikom da objasni i odgovara zašto mu uopšte obračunava poreze i koncesione obaveze. Vektri, nakon KAP-a, svih pomoći i koncesija, očigledno nije dovoljno da ne plaća obaveze državi, sada demonstracija moći ide do toga da želi zabraniti da joj novčane obaveze obračunavaju", navodi se u saopštenju Zekovića.

Zbog toga, kako je kazao, SDP poziva predsjednika Skupštine da ne dozvoli unižavanje parlamenta koji se sastaje po zahtjevu poreskih dužnika.

"Skupština treba da sasluša rukovodioce nadležnih državnih organa i informiše se o mjerama koje su preduzeli u cilju naplate poreskog duga i utvrdi da li je bilo selektivnog poštovanja zakona", zaključuje se u saopštenju.

Slučaj kompanije Vektra Jakić bi, u svakoj iole demokratskoj državi, bio i više nego dovoljan povod za pokretanje postupka političke i druge odgovornosti ministara i drugih državnih funkcionera, ocijenio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović.

"Činjenica da vlasnik kompanija Vektra, koje su najveći poreski dužnici u zemlji, ima toliku moć i uticaj da bez ikakvih poteškoća može da obezbijedi da se u kratkom roku i po hitnom postupku održi zajednička sjednica dva radna tijela Skupštine, što se inače veoma rijetko praktikuje, ogoljela je mnogo toga", naveo je Martinović u saopštenju.

Martinović je rekao da su Demokrate nedavno ukazale na to da se reprogram poreskog duga u velikoj mjeri ne poštuje i da to upravo ne čine "oni koji su osvjedočeni miljenici vrha režima".

"Vlasnik Vektre Jakić, Dragan Brković, jedan od razarača crnogorske privrede, dobio je 30-ogodišnju koncesiju na sve državne šume u Pljevljima, a sada nezajažljivo, od države i njenih građana, traži dodatne povlastice u vidu neplaćanja poreskih i drugih obaveza", tvrdi Martinović.

Skupštinski odbori za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i ekonomiju, finansije i budžet, sjutra bi trebalo da održe konsultativno saslušanje na temu Primjena ugovora o koncesiji zaključenog između Vlade i kompanije Vektre Jakić.

Prema pisanjima medija, zajednička sjednica je zakazana na zahtjev vlasnika kompanije, Dragana Brković, koji je u dopisu predsjedniku Odobra za poljoprivredu sam predložio i dnevni red, gdje je tražio da mu se pomogne u spornom tumačenju koncesionih ugovora na osnovu kojih Poreska uprava (PU) sada mora da mu naplati dug.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније