Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

19. 02. 2019. 12:57 >> 12:25

VUKSANOVIĆ PORUČIO

Romi da su odlučniji u političkoj afirmaciji

Za punu integraciju Roma u crnogorsko društvo neophodna je i njihova politička afirmacija, ocijenio je poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, navodeći da romska populacija mora intenzivnije da artikuliše želju za političkim životom.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva da zakonski princip o sticanju prava na jedan poslanički mandat, koji se primjenjuje samo za pripadnike hrvatskog naroda, obezbijedi i za predstavnike romske manjinske zajednice u Crnoj Gori.

Vuksanović je istakao da je za punu afirmaciju bilo kojeg naroda neophodna i njegova politička afirmacija.

On je kazao da podržavaju potrebu Roma da se integrišu u crnogorsko društvo, uz svijest da moraju i sami biti odlučniji u tim nastojanjima.

"Multikulturalizam podrazumijeva postojanje partikularnih kultura i sigurno je i da Romi u tom dragocjenom pluralizmu Crne Gore imaju svoje mjesto, a na njima je da intenzivnije artikulišu želju za političkim životom", rekao je Vuksanović agenciji Mina.

Kada se povlači paralela između Hrvata i Roma u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, mora se uzeti nekoliko činjenica u obzir osim one kvantitativne koja proizilazi iz rezultata posljednjeg popisa od 2011. godine.

"Često s ponosom ističemo da su, u novije doba Hrvati organizovani od 2002. godine i da su kroz djelovanje Hrvatske građanske inicijative doprinijeli riješavanju pitanja od izuzetne važnosti za Crnu Goru. To govorimo, ne da bi prigovarali, ili zabijali prst u oko bilo kome, već da bi istakli svoj odnos prema zajedničkoj kući u kojoj smo rođeni i u kojoj živimo“, naveo je Vuksanović.

On je naglasio da hrvatska nacionalna manjina ima dugu političku tradiciju na ovim prostorima, a što svjedoči prisutnost stranka s hrvatskim predznakom u Boki kotorskoj još dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka.

"Hrvati su u Crnoj Gori autohtoni i ostavili su dubok trag u kulturi i duhovnosti“, rekao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније