Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

18. 03. 2019. 11:16 >> 10:58
7

ĐUKANOVIĆ U BERLINU

Perspektiva Z. Balkana može biti samo evropska

Niko ne zna kakva je budućnost Evropske unije, ali bez obzira na to, perspektiva Zapadnog Balkana može biti samo evropska, poručio je predsjednik države Milo Đukanović u Berlinu.

Đukanović je tokom predavanje u Njemačkom društvu za vanjsku politiku naveo da integracije nikada nijesu jednosmjerna ulica.

“Nije u pitanju samo odnos koji Crna Gora i Balkan grade prema EU, već i odnos EU prema našoj zemlji i regionu", poručio je Đukanović.

On kaže da je angažovaniji odnos EU od izuzetnog značaja i za rješavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu. Predsjednik navodi i da danas, nažalost, niko ne zna kakva je budućnost Evropske unije.

“Bez obzira na to, ja sam ubijeđen da perspektiva Zapadnog Balkana može biti samo evropska. Kao neko ko je dugo u politici, ponekad se pitam kako će generacije u budućnosti gledati na ovo što mi radimo danas? Kako će cijeniti ono što smo postigli, a kako ono što smo mogli da postignemo, a nijesmo?”, naveo je Đukanović.

Kaže i da različiti putevi vode u različite budućnosti, te da Crna Gora zna da sagleda različite perspektive.

“Ako je išta bilo postojano kod Crne Gore tokom prethodne dvije i po decenije, to je namjera da budemo moderna, otvorena, sigurna i prosperitetna zemlja koja je dio isto takve Evrope. Budućnost svih nas je izvjesna samo ako je perspektiva zajednička, i za Evropu, i za balkanske zemlje u njoj. Mislim da je ovo realan pogled na našu sjutrašnjicu, a ne glas najmanje balkanske zemlje koja nema alternativu”, naveo je predsjednik države u Berlinu.

Vjeruje da zajednička vizija, i zajednički ciljevi daleko prevazilaze političke i ekonomske argumente današnjice.

“Ukoliko se politikom i ekonomijom ne budemo bavili na pravi način, uskratićemo svim građanima Evrope priliku da učestvuju u zajedničkoj viziji i ostvarenju zajedničkih ciljeva, uskratićemo im priliku da vide izvan suženih horizonata današnjice. Bez zdrave politike i ekonomije, ne možemo imati zdravo društvo. A bez zdravog društva nisu nam mnogo od koristi ni politika, ni ekonomija”, zaključio je Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније