Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 03. 2019. 18:01 >> 09:55
48

PROTEST U PODGORICI

Potpisan "Sporazum za budućnost"

Na sedmom protestu na Trgu nezavsnosti u Podgorici, predstavnici opozicije i organizatori protesta "Odupri se 97000", potpisali su "Sporazum za budućnost", i obavezali se na dosljedno ispunjenje svih ciljeva građana. Naredni protest zakazan je za 6. april.

Sporazum su potpisali poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demosa, kao i nezavisni poslanici.

U ime Organizacionog odbora protesta Sporazum su potpisali Džemal Perović, Dejan Pejović, Omer Šarkić, Demir Hodžić, Ratka Jovanović Vukotić.

Slaviša Grubiša, glumac i član organizacionog odbora "Odupri se – 97.000" najprije je okupljenima pročitao sadržaj Sporazuma.

Potpisnici zahtijevaju ostavku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića i rukovodstva RTCG-a.

Oni će se, kao se navodi u sporazumu, zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva čiji će zadatak biti održavanje fer i slobodnih izbora.

"Tu Vladu bi odlikovao izbor ministara na paritetnoj osnovi. Na njenom čelu ne može biti neko od onih koji su sada na vlasti."

Potpisnici su se obavezali i na bojkot svih izbora do ispunjenja zahtjeva.

Okupljenima se prije čitanja Sporazuma obratio profesor JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru Neđeljko Necko Đurović i  poručio da hoće odgovoran politički sistem, odgovornu vlast i stabilnu političku zajednicu.

"Prvi put od kada postoji Crna Gora imamo šansu da demokratski smijenimo vlast. Nemojmo da prođe ovo pored nas. Nemojmo da ostanemo postiđeni pred budućm generacijama", kazao je Đurović.

Demir Hodžić jedan od organizatora protesta zatražio je od lokalnih opozicionih odbora jednstvo u svih 6 opština u kojima su na vlasti i pozvao ih da ne ulaze u koalicije ili bilo koje druge aranžmane sa DPS-om jer bi oni, kako je kazao, mogli da ugroze proteste građana.

Hodžić je kazao da su poslanici stali uz narod.

"Imam veliku dozu bijesa, ali osim toga kod građana vidim nadu i vjeru. Ne dozvolimo da nas dijele po raznim osnovama, zato im poručujemo sa Trga nezavisnosti da postoji samo jedna podjela - na kriminalce i slobodne i časne građane Crne Gore", kazao je.

Hodžić je pozvao i na građansku neposlušnost.

Demonstranti su krenuli ulicom Slobode i tokom šetnje skandiraju "mi smo država".

Organizatori protesta "Odupri se - 97.000", na Fejsbuk stranici su ranije danas objavili promjenu rute večerašnje protestne šetnje.

Protestna povorka kretala se Ulicom slobode, pored zgrade Tužilaštva, zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored Centralne banke, Skupštine i zgrade Predsjednika. Pored svake institucije čuli su se glasni zvužduci, a demonstranti su skandirali: "Mi smo država!" i "Ostavke!". Demonstranti su nastavili šetnju preko mosta Blaža Jovanovića, Bulevarom Jovana Tomaševića, prema mostu Milenijum, a zatim Bulevarom Ivana Crnojevića i Ulicom slobode nazad na Trg nezavisnosti.
Pored zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učesnici su minutom ćutanja odali poštu "preminulom Univerzitetu".

Skup je zaključio Grubiša poručivši da su demonstranti "možda napravili malu šetnju po Podgorici, ali da je svaki korak bio ogroman."

"Posebno nas raduje ostvareno jedinstvo opozicije. Nadamo se da će se iz njega izroditi saradnja građana i svake buduće vlasti. Da više nikada ovom državom ne vlada odnarođena vlast i oni koji preziru građane", zaključio je Grubiša i pozvao građane da se na istom mjestu okupe za sedam dana, 6. aprila.

Pored bine na Trgu nezavisnosti bila je postavljena kutija u koju su okupljeni demonstranti pozvani da prilože donacije za porodicu Tomkić iz Berana.

Sadržaj "Sporazuma za budućnost"

"Obavezujemo se na zajedničku, dosljednu i istrajnu borbu za ostvarenje korjenitih promjena sistema, uz poštovanje principa smjenjivosti vlasti, kao prvog preduslova za ostvarenje svih liberalno-demokratskih normi. U svjetlu trenutno političke, društvene i ekonomske situacije, osnovni predmet Sporazuma su minimalni uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji crnogorskog višepartizma. Potpisnici izražavaju saglasnost o sljedećim pitanjima:
1. Zajednički ćemo se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.
2. Vladu građanskog jedinstva neophodno bi odlikovale sljedeće karakteristike:
a. Izbor ministara na paritetnoj osnovi: po jedna trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti.
b. Na funkciji predsjednika Vlade građanskog jedinstva ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.
3. Potpisnici neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka Vlade građanskog jedinstva.
4. Vlada građanskog jedinstva će nastaviti i po mogućnosti ubrzati tok pregovaračkog procesa vezanog za evropske integracije.
5. Potpisnici Sporazuma će se dogovarati o svim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja."

U Sporazumu su navedeni i zahtjevi za ostavkama, koji su se već čuli na protestima pod sloganom Odupri se – 97000, i to predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića i rukovodstva Radio televizije Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније