Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

04. 04. 2019. 11:45 >> 11:59
5

ZBOG KRIZE VLASTI

Dodik opet najavio otcjepljenje Republike Srpske

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, izjavio je da je potpuno nezadovoljan stanjem u zemlji na čijem je čelu i ponovno zaprijetio proglašenjem nezavisnosti Republike Srpske.

"Ja u budućnosti ne mogu isključiti bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno”, kazao je Dodik u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT 1.

Dodik je trenutno stanje u BiH, koje je obilježeno činjenicom da gotovo pola godine nakon izbora država još nema novo Vijeće ministara, opisao kao "uzurpaciju političkih prava" pri čemu je za to okrivio bošnjačku političku elitu, odnosno predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Prozvao Izetbegovića

Dodik tvrdi da Izetbegović, odnosno SDA, neprestano iznosi nove uslove za formiranje Vijeća ministara i objašnjava da je trenutno problem u tome što Izetbegović jedno ministarsko mjesto traži za Demokratski front (DF), na čijem je čelu Željko Komšić.

Ta stranka još nije donijela formalnu odluku o prihvatanju Izetbegovićevog poziva da postane dio vladajuće koalicije na državnm nivou, ali namjerava da o tome pregovara.

BiH na državnom nivou ima devet ministarstava koja se po pravilu dijele na tri nacionalne kvote, pa Vijeće ministara čine po tri Hrvata, Srbina i Bošnjaka, s tim da je predsjednik Vijeća u svakom mandatu osoba druge nacionalnosti. Ovoga puta predsjedsjednik treba da bude Srbin, a Dodik je odavno za tu poziciju, kao svog kandidata, predložio Zorana Tegeltiju, bivšeg ministra finansija u vladi RS-a. SDA, Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH načelno su dogovorili koaliciju i shodno njoj raspodjelu ministarskih mjesta na te tri stranke.

"On (Izetbegović) traži sada od srpske strane da pored predsjednika imamo samo dva ministra jer, zaboga, ulazi Željko Komšić", Dodikova je interpretacija razloga trenutnog zastoja u formiranju vlasti.

Napao i Ustavni sud

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH, kojom je dan Republike Srpske, 9. januar, ponovo proglašen neustavnim, Dodik se opet obrušio na taj sud nazvavši ga "odmetnutom strukturom" koja radi isključivo na temelju vanjskih uticaja, odnosno Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i "moćnih ambasada".

Na pitanje šta misli o navodnoj obavještajnoj aferi koju mediji i dio političara iz BiH povezuju s tvrdnjama da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) regrutovala radikalne islamiste iz BiH, Dodik je odgovorio kako o tome zapravo ne zna ništa, pogotovo van onoga što je već poznato široj javnosti.

On je kazao da povjerljivi materijal koji su članovi Predsjedništva BiH dobili od Ministarstva sigurnosti BiH ne nudi nikakve nove činjenice.

"Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja, kao član Predsjedništva dobio, je informacija ministra sigurnosti, koja je meni pokazana samo da je pročitam jer je povjerljivog karaktera. Tamo piše u fus-noti da bih, ako iznesem taj sadržaj, ja mogao biti taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda reći. Ja bih volio da nije povjerljivog karaktera i da se to raščisti. Ustvari, ja nisam ni vidio ništa povjerljivo. Pravi se mistifikacija", kazao je Dodik.

Tužilaštvo BiH neće voditi istragu protiv osoba spomenutih u navodnoj obavještajnoj aferi, koju je dio medija u toj zemlji, ali i državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić, povezivao sa hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA), ali će nastaviti "rad na predmetu", potvrđeno je iz sjedišta Tužilaštva u Sarajevu. Tužilaštvo je navelo kako niko od saslušanih svjedoka nije iznio bilo kakva saznanja o tome da su navedene tri osobe učestvovale u opisanim aktivnostima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније