Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

01. 05. 2019. 07:00 >> 06:59
24

JANJIĆ SMATRA

CG i Đukanović najvažniji igrači u regionu

Politički analitičar i predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je pred Zapadnim Balkanom, do jula i sastanka lidera u Parizu, period odgovornosti, jer će Evropska unija dobro izmjeriti šta je urađeno i koja su od datih obećanja ispunjena.

Janjić je u razgovoru za Dnevne novine, govoreći o efektima sastanka, koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, istakao da su iz Berlina upućene jasne poruke, koje sve objedinjuje zahtjev da rješenje odnosa Kosova i Srbije ne smije da šteti bilo kome drugom u regionu.

“Lideri Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije su vraćeni par koraka unazad, i ponovo postavljeni za sto. Jedan od ciljeva sastanka je i da se zaustavi priča o promjenama granica, ali i da pored EU obaveze o stabilnosti na Balkanu preuzmu i države iz našeg regiona”, smatra Janjić.

On u svemu tome posebno ističe ulogu Crne Gore i njenog predsjednika Mila Đukanovića.

“Crna Gora nema nekih posebnih problema, ali je Đukanović pozvan u Berlin kao čovjek od uticaja, i kao predsjednik države koja je članica NATO, koja je priznala Kosovo i koja ima spoljnu politiku koja u potpunosti korespondira sa politikom Evropske unije. Ona je našla model kako da NATO i evropske vrijednosti približi građanima. Valjda je svima jasno da nema ulaska u Evropsku uniju bez ulaska u NATO”, rekao je Janjić.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније