Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 05. 2019. 20:22 >> 10:09
1

KLASIĆ

Pred EU izazovi, Balkan povremeno u fokusu

Pred Evropskom unijom su veliki izazovi i Zapadni Balkan je stoga, tek s vremena na vrijeme u fokusu evropskih zvaničnika, što je pokazao i posljednji samit u Berlinu, kaže za Televiziju Crne Gore istoričar Hrvoje Klasić.

Iako, kako navodi, nije zanemarljiv porast desničarskih političkih pokreta, važno je boriti se za Evropu sa više ravnopravnih identiteta koja teži stabilnosti, miru i toleranciji.

Balkan je i dalje nestabilno područje, gdje svaka od država koja nije u Evropskoj uniji ima svoje probleme, ali Evropa od njega ne odustaje, kaže Klasić.

Ono što, međutim, zabrinjava je to što nakon raspada Jugoslavije, ta društva, smatra, nijesu dovoljno napredovala, a političkim elitama bilo je važno stvoriti državu, ali ne i kakvu.

"Bio je bitan okvir, forma, ali ne i sadržaj i sad možda neko može reći da je to za ‘91. još i bilo očekivano, ali proći će 30 godina već od tog stradanja, a meni se čini da naše političke elite još uvijek nemaju tu viziju, strategiju dugoročnu što s državama koje su sad nezavisne, kako ih oplemeniti iznutra. Mislim da EU u tome može pomoći", navodi Klasić.

Mnogima je i pomogla - Slovačkoj, Češkoj, baltičkim zemljama, ali takva, stabilna društva, ističe Klasić, pomažu i cijeloj Evropi, koja se trenutno bori s unutrašnjim i spoljnim uticajima, posebno jačanjem desničarskog nacionalizma.

"Ali nije to ni loše da ojača desnica, da bi time pokazala kako može biti. Predsjednički izbori u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, gdje je Marin Le Pen bila izuzetno jaka, ali se onda dogodio Tramp i u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji birači su shvatili kuda to ide i kako može izgledati i napravili su odstupnicu", kaže Klasić.

Mnogo veći problem, Klasić vidi u populističkim strankama i pokretima koji, kako kaže, počivaju na teorijama zavjere i protiv kojih se teško boriti.

"Jer nemate jednu ideologiju protiv sebe, već zbrku dezinformacija, netačnosti i laži i mislim da savremeno društvo koje živi na društvenim mrežama živi u virtuelnom svijetu gdje možete osnivati organizacije i portale koji zvuče kao znanstvene i političke institucije iza toga, a u stvari donose hrpu neistina i mislim da tu prijeti velika opasnost", poručio je on.

Zato, kaže Klasić, pred Evropom su veliki izazovi, ali ne i nepremostivi. Važno je, ističe, evropski projekat posmatrati kao ideju, boriti se za više ravnopravnih identiteta u Uniji i težiti stabilnosti, miru i toleranciji.

Snežana Mirković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније