Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ AntenaM ]

15. 09. 2013. 16:30 >> 16:40
6

MEĐUNARODNI DAN

Crna Gora i 20 godina demokratije

Međunarodni je dan demokratije. Kada se sve sabere za dvije decenije Crna Gora je, kako kaže poslanik DPS-a Miodrag Vuković duboko iskoračila na demokraskom putu.

"Osvojila je mnoge demokratske standarde u svim društvenim oblastima, to je mjerljivo i vidljivo. Istina ne postoji savršen sistem, tako da i Crna Gora sa skromnom demokratskom tradicijom nije mogla više", kazao je Vuković je radio Antena M.

U SNP-u,  pak smatraju da poštovanje demokatskih načela u našoj državi nije na zavidnom nivou.

"Iz prostog razloga što aktuelna vlast i po cijenu gaženja demokratskih principa samo brine o golom opstanku na vlast. Sa druge strane, čvrsto vjerujem da  zaslugom parlamentarne manjine i međunarodnog faktora moguće je promijeniti takvu sliku", kaže portparlol SNP-a Miomir Vojinović.

"Imamo 24 godine na vlast jednu te istu strukturu, dometi naše demokratije su na staklenim nogama", poručila je Azra Jasavić iz Pozitivne.

Miodrag Vuković ističe naša država ima pravni sistem usaglašen sa međunarodnim demokratskim prinicipima.  Tu su, dodaje i institucije koje poznaje demokratski svijet.

"Još je to krhko, usudio bi se reći čak i sklono padu, imajući u vidu rizike koji su svakodnevni u Crnoj Gori, od prisutne destrukcije i antidemokatskih napora pojedinih društvenih, posebno političkih struktura", poručio je Vuković.

Da bi dostigli veći stepen demokartije neophodno je, izričita je Azra Jasavić ispuniti jedan preduslov. "Da se vlast, upravo na miran i demokatski način smijeni", poručila je Jasavić.

Miodrag Vuković navodi gdje je Crna Gora mogla više da uradi.

"Na stabilizaciji institucija, na povećanju odgovornosti u tim institucijama, profesionalnosti, kompetentnosti", poručio je Vuković.

Edin Koljenović iz Građanske alijanske kaže da dvije decenije nijesu dovoljne za stvaranje demokratskog društva u punom kapacitetu.

"Možemo reći da crnogorsko društvo ide naprijed. Ono čega moramo biti svjesni je da ukupno kao društvo moramo raditi više na sebi, prosto, postoji jako mnogo prostora za demokratskon sazrijevanje", kazao je Koljenović.  

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a  je 2007. proglasila 15. septembar za Međunarodni dan demokratije ne bi li podstakla  zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji  demokratije.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније