Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 09. 2013. 07:57 >> 07:57
1

ČEKAJU IZVJEŠTAJ

O poglavljima 23 i 24 Brisel će 22.10.

Savjet ministara Evropske unije za opšte poslove 30. septembra neće, kako je to ranije bilo najavljeno, raspravljati o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima s Crnom Gorom, već će to biti urađeno 22. oktobra, nakon što Evropska komisija objavi redovni godišnji izvještaj o napretku, piše Dan.

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje EU Štefana Filea ranije je najavljeno da će Evropska komisija svoj izvještaj objaviti 16. oktobra.

Holandsko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je prije nekoliko dana dnevni red za sjednicu Savjeta EU 30. septembra, na kojoj nije predviđeno pitanje proširenja Evropske unije i pregovora sa Crnom Gorom. Umjesto toga, između ostalog, raspravljaće se o pripremama za sjednicu Evropskog savjeta, koja bi trebalo da bude održana polovinom oktobra.

Ovakav rasplet, prema saznanjima Dana, uslijedio je nakon što je dio članica Evropske unije ocijenio da bi ipak trebalo sačekati godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u oblasti integracija, pa onda pokrenuti debatu da li treba otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima.

Svake godine, Evropska komisija objavljuje procjenu napretka Crne Gore, takozvani progres report.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, EK će se u tom dokumentu pozabaviti i najaktuelnijim aferama u Crnoj Gori, uključujući i aferu „Snimak” i navode nekadašnjeg policajca Brajuška Brajuškovića da su policijske „crne trojke” tukle nepodobne novinare i opozicionare. Posebna pažnja biće poklonjena i jačanju kontrolne uloge parlamenta, slučajevima borbe protiv kriminala i korupcije, odnosno složenoj ekonomskoj situaciji.

U Briselu kažu da je procjena Evropske komisije o kvalitetu akcionih planova za poglavlja 23 i 24 pozitivna.

Kada se sve zemlje članice EU usaglase, Crna Gora će biti pozvana da pošalje svoju pregovaračku poziciju. Evropska komisija će potom pripremiti nacrt zajedničke pozicije EU, uključujući i privremena mjerila, koja će tada morati da budu dogovorena između državama članica. Kada to bude urađeno, poglavlja mogu biti otvorena, i to na međuvladinoj konferenciji. Vjeruje se da bi ta konferencija mogla da bude održana do kraja ove godine. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније