Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2019. 14:44 >> 14:51

FRANCUSKA MINISTARKA

"Nova metodologija predlog da se povrati povjerenje"

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen je danas u Briselu izjavila da je ponuđena nova metodologija za proširivanje politički predlog i da je, imajući u vidu da u EU mnogi dijele ocjenu da ima slabosti u pregovorima sa Crnom Gorom i Srbijom, EU spremna da o tome razgovara s Podgoricom i Beogradom s ciljem da se povrati povjerenje među članicama i stanovništvom EU.

Ministarka Monšalen je to novinarima rekla uoči rasprave šefova diplomatija EU o predlogu Pariza za novu metodologiju pregovora o članstvu.

"Mislim", navela je ona, "da u EU mnogi dele dijagnozu da je postupak koji je pokrenut sa Crnom Gorom i Srbijom utemeljen, ali da ima slabosti".

"Tu se sve mora gledati jasno", podvukla je francuska ministarka, "i ako Crna Gora i Srbija žele da se uključe u ovu novu dinamiku koja je pokrenuta, bićemo sasvim spremni da to razmotrimo".

"Naravno", dodala je, "postoji tehnički dio pregovora, ali za nas je to (nova metodologija) politički predlog da bi se našao novi okvir za pregovore kako bi oni bili djelotvorniji, opipljiviji, reći ću i stroži i da se mogu vratiti unazad, tako da se povrati povjerenje i među članicama EU i među stanovništvom zemalja Unije".

"Ne mijenjaju se pravila igre u toku pregovora"

Ameli de Monšalen je naglasila da se predlogom Francuske za novu metodologiju pregovora o članstvu uopšte ne mijenjaju pravila igre u toku pregovora.

"Svjedoci smo da su pregovori krajnje dugi, krajnje razočaravajući za one koji učestvuju u tom poduhvatu, to se odvija po nekom automatizmu i nema političkog nadzora", navela je, na pitanje da li se u toku pregovora mijenjaju pravila kad se traži nova metodologija.

Francuska ministarka je ukazala da je, naprotiv, "upravo naročito bitno da ljudi u zemljama koje vode pregovore tu ne vide svoj zalog".

"Jer", po njenim riječima, "kad se vide brojke o iseljavanju, 'odlivu mozgova' iz Srbije i Crne Gore, a i Rumunije, Bugarske, Hrvatske ranije, jasno da je tu po srijedi bitan zalog i nije uopšte dovoljno da se pošalje upitnik i pokrene rasprava o zakonima".

"Naravno da proširivanje ima zakonski dio, ali mi ovdje govorimo o usaglašavanju (sa EU) na ekonomskom, socijalno-društvenom, kulturnom polju da bi se obezbijedio istinski razvitak".

"Ono što mi predlažemo jeste da zemlje koje pregovaraju o članstvu u mjeri i brzini kojom napreduju dobiju i pristup Savjetu ministara EU i mogu politički učestvovati u njegovom radu i dobiju ekonomsku potporu Evropske unije", kazala je ministarka Monšalen.

"Ako neki kažu da je proširivanje odgovor na uplive stranih sila, na strane sile koje će doći na Balkan, kako onda da se to osujeti ako nemamo opipljivih oruđa da se suprotstavimo?".

"Sad ispada", podvukla je, "da EU jedino kandidatima koji pregovaraju ispostavi upitnik, pita kako će to sprovesti vaši funkcioneri i kako ćete organizovati vaše javno tržište, a u međuvremenu su drugi koji tamo investiraju".

"Prema tome", zaključila je francuska ministarka, "ako se tamo ne izdejstvuje potpora za inovacije, regionalni, industrijski, poljoprivredni razvoj, razvitak univerziteta, EU može pregovarati o zakonima, državnoj upravi, ali tamo nastaje zamor i ne vidi se opipljiva korist za one kojima je sve najviše i namijenjeno a to su ljudi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније