Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

16. 10. 2023. 13:37 >> 13:37
2

FON DER LAJEN

"EU otvara vrata jedinstvenog tržišta Zapadnom Balkanu, ali uz reforme"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Tirani da je EU spremna da ekonomijama Zapadnog Balkana obezbijedi pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali su za to neophodne reforme i zajedničko regionalno tržište.

"Želimo da kompanijama sa Zapadnog Balkana obezbijedimo pristup jedinstvenom evropskom tržištu ali za to su potrebne reforme na Zapadnom Balkanu. Oni koji su za to spremni i žele da završe svoje zajedničko regionalno tržište, dobijaju fondove za ulaganja od EU. Dakle to je podsticaj za one koji zaista žele da idu naprijed, da unaprijede ekonomiju. Naša vrata su otvorena", rekla je Fon der Lajen novinarima pred početak samita Berlinskog procesa.

Ona je rekla da će jedan od glavnih tema biti ekonomija Zapadnog Balkana i da će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan.

To što se samit održava prvi put na Zapadnom Balkanu šalje snažnu poruku koliko smo posvećeni proširenju, navela je Fon der Lajen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da će samit u Tirani biti prilika i za razgovor o situaciji na sjeveru Kosova, nakon incidenta u Banjskoj.

"Siguran sam da ćemo razgovarati i o toj veoma lošoj situacijii. Ovo je prilika da nas lideri Srbije i Kosova izvijeste o najnovijim događajima, rekao je Plenković dolazeći na samit.

U Tirani se danas održava samit Berlinskog procesa, a kao glavne teme najavljene su integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i zelena i digitalna tranzicija, dok će na agendi radnog ručka biti dobrosusjedski odnosi i bilateralna pitanja.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Cilj procesa je da ubrza saradnju sa šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније