Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

26. 10. 2023. 06:44 >> 15:48

SIJARTO ZA TVCG

Crnoj Gori potreban stabilan politički sistem za dugoročne ciljeve

Crna Gora treba da napravi najstabilniji mogući politički sistem na osnovu kojeg se mogu postići dugoročni ciljevi, kazao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto u emisiji "Fokus" na Televiziji Crne Gore nije želio da komentariše trenutnu situaciju u Crnoj Gori već je kazao da se uvijek suzdržava od miješanja u unutrašnja pitanja drugih država. Ipak je političarima u našoj zemlji savjetovao što stabilniji politički sistem kako bi, kako je kazao, bili što jači.

"Što je stabilniji vaš politički sistem to ste vi jači. Naročito u trenutnim okolnostima u kojima se stvari ne kreću mirno naprijed. Imamo rat u komšiliku, ekonomsku krizu, migrantski krizu, ovo je generalno vanredna situacija. U ovim slučajevima snažno rukovodstvo i politička stabilnost se računaju kao prednost, ogroma prednost", kazao je Sijatro.

On je naveo primjer Mađarske koja, kako je kazao, ima stabilan politički sistem posljednjih 14 godina. To vidi kao jedan od razloga zašto je ta zemlja, kako je naveo, ne samo preživjela krizu nego uvijek bila jača nakon nje.

"Tako da ono što uopšteno mogu da predložim je da napravite najstabilniji mogući politički sistem na osnovu kojeg se mogu postići dugoročni ciljevi", kazao je Sijarto.

Kazao je i da je šokiran odlaganjem datuma integracije Zapadnog Balkana u EU. On vjeruje i da bi Evropska unija u mnogome pomogla u stabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu i prevazilaženju dugotrajnih sukoba.

"Ali da bismo to učinili moramo ubrzati proširenje. Moj problem je što je predsjednik Evropskog savjeta pomjerio mogući datum integracije Zapadnog Balkana za 2030. godinu i zaista sam šokiran zbog ovoga, zato što ne razumijem zašto je potrebno dodatnih sedam godina. Kakva su očekivanja, koja strategija stoji iza toga? Šta očekujemo da zemlje Zapadnog Balkana urade za tih sedam godina što nijesmo očekivali od njih u proteklih ko zna koliko decenija? Za nas integracija mora biti mnogo veća", kazao je Sijarto.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja i dodao da ne vidi zašto se ona ne mogu zatvoriti i zašto Crna Gora ne može dobiti ponudu za ulazak u EU. Isto, kaže, važi i za Srbiju i ne vidi razlog zašto razgovori nijesu započeti sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Vjerujemo da su obje ispunile sve potrebne preduslove. Smatramo da je proširenje presporo i frustrirani smo činjenicom da mnoge zapadno evropske zemlje nijesu iskrene u tom pogledu jer kada javno govore, govore pozitivno o proširenju a kada smo iza zatvorenih vrata i pravi problem je na stolu onda su one stidljive u tom pogledu", kazao je Sijarto i dodao da ne misli da su mnoge države članice EU za proširenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније